Bio-Planet maakt plaats voor nieuwe moskee

Bio-Planet maakt plaats voor een moskee. © Foto LOO
Axel Vandenheede

Opluchting binnen de Kortrijkse moslimgemeenschap: ze krijgt een cultureel centrum langs de Brugsesteenweg dat in 2017 open zal gaan. Op de site is Bio-Planet nu nog gevestigd, maar verkast volgend jaar naar de Vercruysselaan.

Al vele jaren zoekt de moslimgemeenschap naar een nieuwe locatie voor een gebedsplaats: de Attakwa-moskee is namelijk veel te klein. “We wilden van de gelegenheid gebruik maken om meteen voor méér dan een gebedsplaats te gaan”, stelt Mohammed Ahouna, in Kortrijk gemeenteraadslid voor Open VLD.

“We streven naar een cultureel centrum, waar er plaats is voor een moskee, maar ook voor vergaderzalen, een jongerenwerking, huiswerkbegeleiding, enzovoort. De gebouwen in de Brugsesteenweg, die nu deels door Bio-Planet worden gebruikt, zijn daarvoor geschikt. We zullen over zesmaal meer ruimte meer beschikken dan onze huidige locatie in de Stasegemsestraat. Daar hebben we zowat 850 vierkante meter ter beschikking, op de nieuwe locatie zal dat 4.600 vierkante meter zijn.”

“Kortrijk telt naar schatting 5.000 moslims en die moeten ook hun godsdienst kunnen belijden”

De zoektocht naar een locatie voor een moskee liep in nauw overleg met stad Kortrijk. “Begin deze legislatuur stelden we als bestuur dat we onze medewerking zouden verlenen in het zoeken naar een nieuwe ontmoetingsplaats voor de Kortrijkse moslims”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Deze stad telt naar schatting 5.000 moslims en zij moeten de kans krijgen om hun godsdienst te belijden.”

Ministerie van Justitie

Met de aankoop van de site waarbij de moslimgemeenschap zelf de nodige financiële middelen bij elkaar zocht, maar de prijs intern houdt,”Nu gaat het om een vzw”, pikt schepen van Kerkfabrieken Catherine Waelkens (N-VA). “Maar het zou beter zijn mocht die erkenning als geloofsgemeenschap er komen. Als stad kunnen wij niets doen: wat betreft de islam is de provincie bevoegd. Een erkenning brengt veel voordelen met zich mee. Zo wordt de woning van de gebedsbeoefenaar dan door de provincie bekostigd. Ook bij tekorten in verband met de beoefening van de islam en het onderhoud van het centrum komt de provincie dan tussen. De gebedsbeoefenaar wordt bovendien betaald, al wordt dat geregeld door het ministerie van Justitie.”

Dat erkenningsdossier wordt binnenkort ingediend bij dat ministerie. “We wachtten tot het compromis tot aankoop getekend was”, aldus Yassin El Arrar namens het Attakwa-bestuur. “Dat was eind vorige week het geval.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier