Bio-boerderij ‘De Elzerij’ in januari van start in Moorslede

Dirk Lammertyn, Willy Ramboer, Ignace Deroo, Patrick Deferme en Luk Maertens. © JS
Redactie KW

Het wordt een bio-boerderij waar de vzw’s een sociale tewerkstelling willen creëren voor ongeveer 30 personen.

Drie vzw’s, Westlandia, De Lochting en De Lovie startten op dinsdagavond 8 september een coöperatieve vennootschap in de Elzerijstraat in Moorslede onder de naam ‘De Elzerij’.

Het is voor de eerste keer dat drie grote vzw’s de handen in elkaar slaan. Vzw Westlandia, De Lochting en De Lovie stichten een cvba-so op in de Elzerijstraat in Moorslede. Daar kochten ze een hoeve en zijn de papieren bijna rond voor de aankoop van 10 hectare landbouwgrond en 1,5 hectare serre.

De bedoeling zal zijn om er vanaf januari te starten met het land- en tuinbouwbedrijf met oog op het kweken van groenten op een biologische manier. “Het project ‘De Elzerij’ wordt er een waarbij we sociale tewerkstelling creëren voor kansgroepen en laaggeschoolden met een bepaalde afstand tot de reguliere arbeidsmarkt”, vertelt voorzitter Ignace De Ro van het bestuurscomité van De Elzerij. “We zagen voornamelijk veel opportuniteit in het kweken van biologische groenten.”

Vanaf januari gaat de bio-boerderij van start en binnen vijf jaar hoopt het bestuur om zeker 30 personen tewerk te stellen. Naast groenten kweken, wil de cvba-so ook inzetten op het hoevetoerisme. De producten zullen niet verkocht worden op de hoeve zelf, maar gaan naar een leverancier.

(AFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier