Binnenkort meer vrijheid voor watersporters

Bart Tommelein kwam zijn plannen dinsdag voorstellen aan het gemeentebestuur van Middelkerke. We zien hem met burgemeester Janna Rommel-Opstaele. © HH
Redactie KW

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein legt de laatste hand aan een nieuw Koninklijk Besluit dat watersporters aan onze kust meer vrijheid geeft.

“De huidige wetgeving is verouderd en niet altijd even duidelijk. Er zijn interpretatieverschillen”, zegt Bart Tommelein. “De federale, regionale en lokale regelgeving is ook niet altijd coherent. De sporters ondervinden problemen met de regel dat je vanaf 7 Beaufort geen watersporten meer mag beoefenen voor onze kust en dat je verplicht een ‘handstakellicht’ – een vuurpijl’ bij je moet hebben. Voor de nieuwe sporten is er geen aangepast regelgevend kader.”

“We stellen bovendien vast dat het aantal incidenten relatief beperkt is en dat veel sporters – ook topsporters – naar het buitenland trekken om te trainen”, aldus de staatssecretaris. “UNCLOS, de United Nations Convention on the Law of the Sea, hanteert internationaal het principe dat alles wat niet uitdrukkelijk verboden is, toegelaten is op zee. We streven naar een vrije sportmentaliteit, naar responsabilisering en sociale controle van de sportclubs, maar dat alles wel binnen een kader dat ook de veiligheid op zee nastreeft.”

Koninklijk Besluit

“We willen dus komen tot één Koninklijk Besluit dat focust op de brandingsporten. Dit zorgt voor meer coherentie en een duidelijk kader voor de watersporter, maar ook voor de kustbesturen. We gaan in de richting van het afschaffen van de 7 Beaufort-regel. Daarnaast komt er een herziening van de verplichte uitrusting, een duidelijke terminologie en een duidelijke afbakening van de zones. Ik wil naar een veel vrijere wetgeving, waarbij onze topsurfers, zelfs wereldkampioenen, niet meer in het buitenland moeten trainen.”

“Ik ben nu nog in overleg, onder meer met de kustgemeenten. Deze week was ik in Middelkerke, volgende week ga ik naar Nieuwpoort. Finaal komt er nog contact met Oostende en Brugge. Daarna kan het heel snel gaan. Op de Belgian Boat Show op 20 februari wil ik de nieuwe regelgeving voorstellen, tegen de zomer van 2016 moet die van kracht zijn”, aldus staatssecretaris Tommelein. (HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier