Binnenkort geen priester meer in Vleteren

Dirk Durnez en Lieven Baekelandt © RV
Redactie KW

Dirk Durnez, pastoor en moderator van de federatie Vleteren, is benoemd tot pastoor van de pastorale eenheid H. Johannes XXIII in Hooglede-Gits en priester Lieven Baekelandt kreeg eervol ontslag als pastoor in de federatie Vleteren.

Binnenkort moeten de drie parochies van Vleteren het stellen zonder priesters.

De parochies van Vleteren (St.-Rictrudis Woesten; St.-Amatus Oostvleteren en St.-Martinus Westvleteren) worden als pastorale eenheid samengevoegd met St.-Jan, St.-Bertinus en OLV Poperinge. Voor die zes parochies samen zijn er nog twee priesters om de eredienst uit te oefenen: deken Jozef Gheysens en pastoor Dominiek Moens.

Pastoor Lieven Baekelandt, die vroeger leraar was in het college van Kortrijk, en later directeur werd van het Poperingse St.-Staniscollege, kreeg eervol ontslag. Hij blijft wel in Oostvleteren wonen, en zal eventueel bijspringen in geval van nood.

“Ik verhuis dus naar Hooglede”, zegt pastoor Dirk Durnez. “Daar zal ik vier parochies bedienen: Sleihage, St.-Jozef (De Geite), Gits en Hooglede. Op het grondgebied van Vleteren zullen dus geen actieve priesters meer wonen, en dat vind ik jammer. Veel mensen gaan de zondag naar de mis in de kerk van de abdij van St.-Sixtus, maar de broeders zullen zeker niet bijspringen in de parochies.”

(AHP-foto RVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier