Bikers brengen gepest meisje naar school

Directeur Rita Willaert: "Voor deze leerling is het traject gevolgd zoals het hoort." (Foto MVO)
Redactie KW

Een karavaan stoere bikers van Crusaders for Justice Belgium heeft een meisje ‘s morgens naar het Annuntiata-instituut in Veurne gebracht. Om 12 uur haalden ze haar weer op. Zo raakte het meisje naar verluidt tenminste een dag veilig op school en weer thuis, zonder gepest te worden. “Het ging van kwaad naar erger”, zegt haar vader. “En bij een kind dat hypersensitief is, hakken pesterijen er dubbel zo hard in.” “We houden echt wel in de gaten of ons herstelgericht actieplan werkt”, reageert directeur Rita Willaert.

Om begrijpelijke redenen willen de ouders en het gepeste meisje liever anoniem reageren. De vader is wel bereid om het hele verhaal te doen. “Het begon al vroeg in het schooljaar dat mijn dochter werd gepest”, aldus haar vader. “In het begin lijkt dat allemaal onschuldig, maar het ging van kwaad naar erger. Ik ben dus naar de directie gestapt om de problemen te bespreken. De schooldirectie zou een zorgbegeleider aanstellen om zowel de pester als mijn dochter te helpen. Maar blijkbaar weigerde de pester elk gesprek en is er van begeleiding niet veel in huis gekomen.”

“Maat was vol”

“Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vertellen dat een vervangster van de oorspronkelijke zorgleerkracht dan toch wel meer moeite heeft gedaan”, gaat hij verder. “Op een bepaald moment ben ik zelfs bij de politie mijn licht gaan opsteken om te vragen wat ik kon en mocht doen. Opnieuw ben ik naar de onderdirecteur gestapt om hem te vertellen dat ik een actie zou ondernemen met bikers en dat ik daarvoor zelfs een officiële aanvraag bij de politie zou indienen. Die actie met de Crusaders kwam bij me op omdat ik zelf een grote liefde heb voor motoren. En dan vertelt die mijnheer dat hij van niks weet en dat er op school geen pestproblemen zijn? Toen mijn kind mij kwam vertellen dat ze zich op school tijdens de schooluren ergens had teruggetrokken tot de lessen gedaan waren, dan was voor mij de maat vol en heb ik de Crusaders gevraagd om actie te ondernemen. Want als mijn dochter een keer niet zou terugkeren nadat ze zich een paar uur had weggestoken? Wie zou daarvoor dan verantwoordelijk zijn?”

De actie van bikersclub Crusaders for Justice Belgium was vooral bedoeld om aan de alarmbel te trekken. Want de leden hebben niet alleen een passie voor motoren maar zetten zich ook in voor kinderen die worden gepest of psychologische problemen hebben, die seksueel worden misbruikt, die een ziekte of handicap hebben… Daarvoor kwamen de bikers extra vroeg uit de veren en hadden sommigen al zowat 200 kilometer op de teller toen ze het meisje om 8.30 uur afleverden aan de schoolpoort.

“Blijkbaar weigerde de pester elk gesprek en is er van begeleiding niet veel in huis gekomen”

“Alle beetjes helpen”

Woordvoerder ‘Crol’ legt uit hoe de vork aan de steel zit. “We willen met deze actie een signaal geven naar de school toe, maar het probleem van veel verdoken kindermiserie in het algemeen aan de kaak stellen. Het is misschien maar een druppel op een hete plaat, maar alle beetjes helpen. Op het verzoek van de papa van het meisje gingen we heel graag in en we hopen dat de schooldirectie nu eindelijk op een juiste manier in actie schiet. Als er niks gebeurt, dan komen we eventueel terug met nog meer volk. Dat kind moet geholpen worden. Iedereen weet waartoe pestgedrag kan leiden en wij willen mogelijke desastreuze gevolgen niet op ons geweten hebben. Maar we hebben ondervonden dat pestgedrag meestal binnen de 24 uur ophoudt als de Crusaders eens zijn opgetreden. Het beste bewijs daarvan is dat iemand die vroeger zelf werd gepest nu zelfs een ambassadeur is voor ons. Daar doen we het voor, want als we zien dat een kind door ons toedoen weer zonder angst en op een normale manier verder kan opgroeien, dat is de grootste beloning die we kunnen krijgen. Als we een kind daarbij ook nog eens happy kunnen maken met een motorrit, dan is dat prima. We doen trouwens geregeld mee aan activiteiten en evenementen om ons statement extra in de verf te zetten. Tegelijk is het mooi meegenomen dat dit het ruige bikersimago eens van een andere kant laat zien: onder die stoere binken schuilt een groot hart.”

“Niet op de hoogte”

De bikeres van Crusade for Justice Belgium brachten het meisje naar school om een signaal te geven en zodat ze niet meer gepest zou worden. (Foto MVO)
De bikeres van Crusade for Justice Belgium brachten het meisje naar school om een signaal te geven en zodat ze niet meer gepest zou worden. (Foto MVO)

Adjunct-directeur Frank Van Hove vertelde dat hij niet op de hoogte was dat er een leerling zou gepest worden. Niemand van de leerkrachten zou de aanwezigheid van de vijf bikers hebben gemerkt toen die het meisje tot voor de schoolpoort reden. “Natuurlijk doet onze school er alles aan om pestgedrag te voorkomen”, aldus directeur Rita Willaert. “In die zin werken we ook met een preventief beleid en proberen we leerlingen sociale vaardigheden aan te leren om op een goede manier met elkaar om te gaan. Maar de geruchten dat deze school bekend zou staan om herhaaldelijk pestgedrag, die wil ik absoluut de kop indrukken.”

“Wat het meisje betreft: daar was er inderdaad een probleem en de directie heeft gesproken met de ouders, het gepeste kind en de pester. In onderling overleg met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding hebben we een zorgbegeleider aangesteld. Die begeleiding is er nog altijd en we volgen de situatie van nabij op. Als we zien dat het probleem van de baan is, dan is er nog altijd nazorg. We houden echt wel in de gaten of ons herstelgericht actieplan werkt. Alle leerkrachten kennen dit actieplan trouwens en weten waar en op welke manier ze een klacht moeten melden. Ook voor deze leerling is het traject gevolgd zoals het hoort. Als school willen wij niets liever dan leerlingen die zich hier goed voelen en ik dring er nogmaals op aan dat onze deur openstaat voor iedereen die een probleem te melden heeft.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier