Bijzitter die niet opdaagde, houdt haar onschuld vol: “Dat ze me dan maar in de bak draaien”

© STEFAAN BEEL
Redactie KW

Twintig bijzitters die niet opdaagden bij de jongste verkiezingen hebben een serieuze boete aan hun broek. Zo ook Lindsey Verfaillie uit Sint-Eloois-Winkel, maar zij weigert kordaat de boete te betalen. “Dat men me oppakt en in de bak draait.”


© STEFAAN BEEL

Lindsey Verfaillie (31) en haar man zaten midden in de verhuizing van Izegem naar Sint-Eloois-Winkel. De vrouw had wat anders aan het hoofd dan de verkiezingen. Ze houdt vol de oproepbrief om als bijzitter te fungeren nooit in handen te hebben gekregen. Dat was ook het geval met de brief tot minnelijke schikking, die later volgde omdat ze niet opdaagde in het kiesbureau. “Beide brieven heb ik nooit in handen gekregen. Ik zweer het. Ze moeten verloren zijn gegaan tussen de gratis reclamebladen,” zegt ze. Op de koop toe was Lindsey op de verkiezingszondag ziek. “Ik kon niet naar mijn huisarts, want hij was die dag niet van dienst.”

Lindsey wacht normaliter een boete, die kan oplopen tot 500 euro, gerechtskosten ingegrepen. “Zes jaar geleden vervulde ik wel mijn plicht als bijzitter. Waarom zou ik dit keer weigeren? Ik vind dat ik me onvoldoende mocht verdedigen op de rechtbank. Nu ben ik de dupe van omstandigheden, die ik echt niet wilde Ik blijf bij mijn standpunt, ik weiger te betalen. Dat ze me maar oppakken en in de cel steken.”

Wie de boete niet betaalt, wacht een gevangenisstraf van 15 dagen tot een maand.

(JPT)