Bijna 100.000 euro Vlaamse steun voor herdenking 100 jaar Talbot House

© Foto MD
Jos Remaut

Vlaams minister-president Geert Bourgeois, verleent een subsidie van 97.900 euro voor de internationale herdenking van ‘100 jaar Talbot House’, die in november van start gaat. Ondertussen zijn ook meer details bekend over het programma.

Het grote herdenkingsprogramma wordt op gang getrokken op woensdag 4 november in de Guildhall Library in Londen, met de officiële opening van de tijdelijke expositie Dingley Dell. Dit was de naam van de serie hutten waarin het werk van Talbot House werd voortgezet toen Poperinge in mei 1918 geëvacueerd moest worden onder druk van Duitse aanvallen. Op die dag zal het Vlaams Symfonieorkest een herdenkingsconcert opvoeren. Mét nieuwe creaties : van de bekende Britse componist Richard Blackford en van Piet Swerts, die tekent voor een werk dat gebaseerd is op het harmonium van Talbot House, dat tijdens de oorlog zelfs werd meegetroond tot op het front.

December : in Poperinge

In het Talbot House zelf komt er een nieuw onderdeel in de permanente tentoonstelling: de na-oorlogse verblijfplaats van oprichter Philip ‘Tubby’ Clayton wordt gereconstrueerd.

Op zaterdag 12 december wordt dan de première vertoond van de film An extraordinary man in Every Man’s Club in Talbot House. Deze schetst het leven van Philip Clayton en laat de laatste getuigen aan het woord over hem en zijn Talbot House. Na de première zal de film blijvend te zien zijn in de Ast. Diezelfde dag zal er ook nog een Huiskamer Concert Party plaatsvinden in een verwarmde tent in de tuin. Ook al met een nieuwe creatie, geïnspireerd op originele partituren van de Concert Party’s van toen.

Actuele boodschap

Een indrukwekkend programma dus, dat binnen het kader van het Vlaams herdenkingsprogramma van de Groote Oorlog op de steun van minister-president Geert Bourgeois. : “De boodschap van de club -verdraagzaamheid, broederlijkheid en menselijkheid- is en moet actueel blijven. Deze waarden dragen bij tot een open samenleving ingebed in de internationale gemeenschap. Deze thema’s vormen de kerngedachte bij de herdenking van de Groote Oorlog waarbinnen het project Talbot House kadert”.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier