Bijenkast vrolijkt terras van ARhus-café op

Vlnr: Koen De Waele, Christiaan Van Holand, Anaïs Parmentier, Erwin Deloor en Bieke Deceuninck. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

Vanaf woensdag 27 april kan je Koningin bij en haar gevolg komen bewonderen op het eerste verdiep van het kenniscentrum ARhus. De Mandelbie, een vereniging voor en door imkers, plaatste er vandaag een bijenkast op het terras. “We hopen in mei ongeveer 80.000 bijen te hebben”, zegt voorzitter Koen De Waele.

Met dit project helpen ARhus en de stad Roeselare de bijenpopulatie een handje. “Tachtig procent van de natuur wordt door bijen bestoven. Door de opwarming van de aarde en het overmatig gebruik van pesticiden lukt het de bijen steeds minder goed om dit fatsoenlijk te doen”, zegt communicatieverantwoordelijke Bieke Deceuninck.

Stadsimkeren

Stadsimkeren is de laatste jaren een ware trend geworden. In Roeselare verzorgt De Mandelbie al een tiental bijenkasten aan het PCLT ( Praktijkcentrum voor land- en tuinbouw). Vanaf vandaag hebben zij dus ook een kast op het terras van het ARhus-café.

Koen De Waele van De Mandelbie is heel enthousiast over dit project. “Deze bijenkast kan mensen stimuleren om de leefwereld van bijen in de stad te verbeteren. Vanaf nu zullen wij wekelijks langskomen om te kijken hoe het met de bijen gaat. Bij de start van het bijenproject van ARhus bestaat het bijenvolk uit 15.000 bijen. Op zijn hoogtepunt kunnen zij uitbreiden tot wel 80.000 bijen. Tweemaal kan er honing geoogst worden: de lentehoning en de zomerhoning. We kunnen dan ongeveer twintig kilo honing verzamelen”, vertelt imker Christiaan Van Holand.

ARhus wil zijn bezoekers met dit project sensibiliseren. “De Roeselaarse bevolking kan zeker en vast een handje helpen. In het ARhus-café werd een themastand opgezet met materialen uit de collectie. Je kan er tips vinden over het bijvriendelijk inrichten van jouw tuin of balkon, zodat er voor onze bijtjes veel nectar te vinden is”, overtuigt Anaïs Parmentier. (KT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier