Biercursisten brouwen Brugse Lieve Indian Pale Ale

Redactie KW

Voor het derde jaar op rij hebben cursisten van de opleiding Bierkenner van het Centrum voor Avondonderwijs Sint-Godelieve (CVO SG) in Brugge als ‘eindwerk’ een eigen bier gebrouwen. De Brugse Lieve Indian Pale Ale 2016 is een amberkleurig bier met een alcoholpercentage van 7 graden en een duidelijke hopsmaak.

Na een jaar lang cursus gevolgd te hebben en het nodige geëxperimenteer trokken de acht leerlingen van het Centrum voor Avondonderwijs Sint-Godelieve (CVO SG) in Brugge samen met hun leerkracht Koen De Beule begin juni naar Moerkerke om hun eigen bier te fabriceren. “Voor het brouwen, bottelen en etiketteren hebben we een beroep gedaan op de installatie van brouwerij Bryggia, die vooral bekend is voor haar tripels”, zegt cursist Patrick Herman, tevens voorzitter van de Brugse Bier Proevers. “Elke fase van dit proces gebeurde dan ook in samenspraak met de brouwer.”

Ideaal om op een terrasje te drinken deze zomer

Het bier mocht hoppiger zijn dan de Strong Amber die vorig jaar uit de ketels van brouwerij Bryggia vloeide. “We hebben gekozen voor een IPA (Indian Pale Ale) met een duidelijke, maar aangename bittere smaak die verkregen werd door de hopsoorten cascade en simcoe te gebruiken. Het bier is amberkleurig en bevat een alcoholpercentage van 7 graden. Het laat zich vlot drinken dankzij citrustoetsen. Ideaal om op een terrasje te drinken deze zomer.”

In navolging van de eerste twee versies van dit brouwsel werd ook nu voor de naam Brugse Lieve – de (Gode)Lieve van Brugge – gekozen. “Deze naam roept het beeld op van een vrouw. Op het etiket staat dan ook het silhouet van een jonge, zelfzekere vrouw. Haar jurk heeft de vorm van een brouwketel en werd versierd met hopperanken. Haar rok kreeg een groene tint, een verwijzing naar het hoppige aspect voor onze IPA”, legt Patrick Herman uit.

(SVV – foto SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier