Bierbutlers op Bad Zwischenahnplein in Izegem

Kris Devoldere en Emmanuel Vandorpe van de Bierbutlers. © (Foto CLY)
Redactie KW

Zin in een lekker en voor u misschien nog onbekend streekbier? Dan moet je ongetwijfeld naar het Bad Zwischenahnplein trekken. Daar laten de Bierbutlers uit Ardooie je kennismaken met hun Ardoois Blond en Witte Pater.

Kris Devoldere en Emmanuel Vandorpe zijn al lang beste vrienden. Kris is ITC-verantwoordelijke op het gemeentehuis van Ardooie, Emmanuel is zelfstandig schilder. Drie jaar geleden besloten ze tussen pot en pint een eigen bier te brouwen. Na twee jaar en acht proefbrouwsels was hun eersteling, het Ardoois Blond, geboren. “Een blonde tripel met hoge gisting en hergisting op de fles”, zeggen ze.

Een kwalitatief bier met een alcoholpercentage van 7,4 procent, dat zowel door mannen als door vrouwen kan gedronken worden, omdat het geen bittere nasmaak heeft. We stelden het bier voor tijdens een streekbierenavond van de Chiro en op de doortocht van de Ronde van Vlaanderen. Eind vorig jaar kwam er een tweede bier bij: de Witte Pater, een knipoog naar Monseigneur Victor Roelens, naar wie een straat in het gemeentepark in Ardooie is genoemd. Een tripel met een iets groter alcoholpercentage van 9 procent.”

Prijzen

Het duo kreeg in september 2015 al een eerste prijs op het streekbierenfestival Beveren Hopt en dit jaar won het duo de Persprijs in Ardooie.

De hobby van de twee vrienden neemt ondertussen heel wat van hun vrije tijd in beslag. “We zullen dit jaar waarschijnlijk van elk bier 8.000 liter brouwen. De verkoop gaat vrij vlot. Maar onze streekbieren moeten uiteraard gepromoot worden en dat doen we deze zomer bijna iedere week door op een of andere activiteit met een bierstand te staan. Tijdens de Batjes vind je ons op het Bad Zwischenahnplein in de Baron de Pélichystraat. We staan vooraan het pleintje met onze stand en terras. We beslisten vrij laat dat we op de Batjes zouden staan, maar we zijn van plan om dat volgend jaar opnieuw en met een nog gezelligere stand te doen.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier