Bierbrouwer Bart Verdonck uit Middelkerke krijgt West-Vlaams label

Bart Verdonck op de voorstelling van zijn Dronkenputbier in maart 2015. © LC
Redactie KW

De twee streekbieren Dunekeun en Dronkenput van bierbrouwer Bart Verdonck mogen voortaan het label 100% West-Vlaams dragen.

Met deze erkenning slaat De Kustbrouwerij twee vliegen in een klap. “Naast het begeerde certificaat is het tegelijk een goede promotie voor Middelkerke en voor de hele kust”, zegt brouwer Bart.

Om het label 100% West-Vlaams te kunnen dragen, moet het product voldoen aan heel wat criteria die op diverse manieren getest worden. Vooreerst moet er een duidelijke link bestaan tussen het product en de streek. Deze link was alvast een schot in de roos, want de biernamen Dunekeun en Dronkenput verwijzen duidelijk naar Middelkerke en de kust. Dunekeun verwijst naar een konijn uit de duinen. In dit bier wordt de duindoornbes verwerkt, wat resulteert in een subtiele lichtzure afdronk.

Dronkenput is een bier met een verhaal, aangezien de Dronkenput een bezienswaardigheid is en verwijst naar een groot betonnen reservoir dat door opstuwend water scheef kwam te staan. Met als gevolg dat er binnenin een gevoel van ‘dronken zijn’ ontstaat. Dunekeun wordt gebrouwen met rozenbottels van duinrozen. Dit originele ingrediënt zorgt voor een unieke smaak. Dat de productie in West-Vlaanderen moet plaatsvinden was evenmin een probleem, aangezien De Kustbrouwerij brouwt bij Deca Services in Woesten. Beide bieren overleefden eveneens prima de testen op smaak, uitzicht, geur, schuimgehalte, bacteriële zuiverheid, prikkelingsgevoel en alcoholgehalte.

Twee nieuwe bieren in de maak

“Deze erkenning als authentiek streekproduct is een mooie beloning voor de inspanningen die we dagelijks doen bij de creatie en productie van onze bieren’, zegt brouwer Bart Verdonck van De Kustbrouwerij. “Vakantiegangers aan onze kust zijn op zoek naar typische streekproducten. Uiteraard hebben we onze verse vis en schaaldieren, maar ook streekbieren zijn erg gegeerd. Dit hoort gewoon bij het vakantiegevoel, eventjes weg van thuis en de dagelijkse sleur achterlaten”, mijmert Bart, die volop in de weer is met de lancering van twee nieuwe bieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier