Bib en stadsarchief van Poperinge stoppen een tijdscapsule in de grond

Redactie KW

De bib en het stadsarchief van Poperinge gaan eind dit jaar een tijdscapsule in de grond stoppen. Die mag pas geopend worden in 2087, wanneer Poperinge als stad 900 jaar bestaat.

“De tijdscapsule is een verzameling objecten, die een afspiegeling zijn van het leven in Poperinge in het jaar 2016“, weet schepen Loes Vandromme (CD&V). “Het geeft de toekomstige Poperingenaars een uniek beeld van het leven van hun voorgangers. Het is de bedoeling dat verenigingen, schoolklassen, individuele personen en bedrijven iets typisch van deze tijd afleveren. Dat kan om het even wat zijn.”

“De bibliotheek en het stadsarchief ontvingen al drie unieke inschrijvingen“, weet Jessy Clinckemaillie van de bib. “De nummers 15, 20 en 99 op ons honderdveld zijn gereserveerd voor respectievelijk erfgoedvereniging Onzen Heertje, Stemband Hopchora en woonzorgcentrum Huize Proventier.”

Stemmen over de inhoud

Iedereen die dat wil, kan nog objecten indienen in de bib, en dat tot 31 oktober. In november komen al die voorwerpen in een tentoonstelling en kan iedereen stemmen welke zaken mee de grond in gaan.” Alle andere objecten worden gefotografeerd, beschreven en opgenomen in een unieke publicatie, die ook opgeborgen wordt in ‘De tijdscapsule’. In het eerste weekend van december gaat ‘De tijdscapsule’ met de favoriete objecten officieel op slot en wordt de gedenkplaat onthuld.

De capsule mag pas opnieuw geopend worden in 2087, het jaar waarin Stad Poperinge 900 jaar bestaat en economisch tot volle ontwikkeling is gekomen. “We weten nog niet voor welk recipiënt we zullen kiezen”, aldus de schepen. “Een houten bak is bijvoorbeeld uit den boze, want binnen 71 jaar is die volledig verstorven. Het recipiënt zal in december in de grond worden gelaten, waarschijnlijk in het stadspark.”

(AHP- Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier