Bezorgde burgers leren dorpsgenoten hoe ze hun woning tegen inbrekers kunnen beveiligen

Redactie KW

Burgers met gevoel voor engagement die hun dorpsgenoten, samen met een politiecommissaris, aan huis tips gaan geven over hoe je woning goed te beveiligen: het is niet alledaags. In Kuurne werd woensdagavond voor het eerst zo’n initiatief georganiseerd.

Onder leiding van politiecommissaris Benny Staelens zijn de geëngageerde burgers van het Buurt Informatie Netwerk voor de eerste keer op huisbezoek geweest in Kuurne. Met een checklist in de hand gingen de vrijwilligers na of en hoe goed de woningen beveiligd zijn tegen inbraak.

Het Buurt Informatie Netwerk, kortweg BIN, in Kuurne heeft momenteel zeven opgeleide adviseurs in de rangen. Zij hebben de kennis en toelating om bij particulieren thuis advies en tips te komen geven in verband met inbraak- en diefstalbeveiliging. Daarmee is het BIN in Kuurne één van de weinige Belgische burgerinitiatieven die politietaken mag en kan overnemen.

“Heel wat woninginbraken kunnen door evidente maatregelen worden voorkomen”, klinkt het op de bijeenkomst. “Veel mensen zijn te slordig in de beveiliging van hun huis en waardevolle materialen. Particulieren kunnen een aanvraag indienen via onze site (www.bin-kuurne.be)”, vertelt BIN-voorzitter Pedro Colasse. “Die wordt behandeld door de politiediensten, die dan twee van onze mensen aanstellen om het huisbezoek te gaan doen.”

Op basis van een checklist wordt nagegaan op welke punten de woning beter kan worden beveiligd. Dat advies geven de adviseurs dan aan de bewoners mee.

Drie aanvragen

Momenteel zijn er bij de politie van Kuurne drie aanvragen in behandeling. Op termijn is het de bedoeling om naast particuliere woningen ook (kleinere) handelszaken te gaan bekijken.

(Olaf Verhaeghe)