Bezoekers uit binnen- en buitenland lovend over Brugge

Redactie KW

De West-Vlaamse hoofdstad behaalt de hoogste tevredenheidsscores van alle steden. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek dat Toerisme Vlaanderen en de diensten voor toerisme van de kunststeden bij binnen- en buitenlandse bezoekers liet uitvoeren.

Tussen april 2017 en april 2018 werden in de kunststeden en Brussel 3.873 verblijfstoeristen en 3.072 dagtoeristen bevraagd met herkomst uit eigen land, Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, de Verenigde Staten, China, Japan, Rusland en Zwitserland.

Brugge inspireert en verleidt bezoekers uit de hele wereld om ook andere Vlaamse kunststeden en Brussel te gaan ontdekken. Het onderzoek bevestigt: in geen enkele andere stad dan Brugge combineren meer bezoekers hun verblijf (ruim 43%), met een andere bestemming, hoofdzakelijk met Brussel maar ook met Gent en bestemmingen buiten België. Door de internationale aantrekkingskracht van Brugge komen er ook meer buitenlandse bezoekers vanuit een andere vakantieplaats dan de eigen woonplaats naar Brugge. 39% van de dagjesmensen zijn zogenaamde excursionisten. Net omdat Brugge meer internationale bezoekers uit verre herkomstmarkten aantrekt, ligt het herhaalbezoek lager dan in de andere kunststeden: 27% van de verblijfstoeristen verbleef al een of meerdere keren in Brugge en 47% van de dagtoeristen ondernam het afgelopen jaar een of meerdere daguitstappen naar de stad.

Verblijf- en dagtoeristen bezoeken Brugge om dezelfde redenen: het erfgoed, de naam en faam van de stad, het rijke historische verleden en de aangename sfeer. Deze redenen zijn over het algemeen ook de reden waarom men andere kunststeden bezoekt maar zijn in nog sterkere mate op Brugge van toepassing. Dit reflecteert zich ook in de cultuurgerichte invulling van de activiteiten die men ter plaatse doet: 76% van de verblijfstoeristen en 56% van de dagjesmensen bezoekt musea, kerken en monumenten waarbij het Belfort en een bezoek aan de O.L.V-kerk het populairst zijn.

Beste van de klas

Bezoekers van de kunststeden en Brussel zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over hun verblijf of dagtrip. Maar Brugge behaalt met 8,6/10 bij de verblijftoeristen en 8,7/10 bij de dagtoeristen de hoogste algemene tevredenheid scores van alle steden. De verblijftoeristen konden hun appreciatie voor de steden in nog andere scores uitdrukken. Ook hier kwam Brugge over het algemeen als primus uit de bus onder meer wat betreft de kwaliteit van het logies (8,6/10), de netheid van de stad (8,9/10), de vriendelijkheid en gastvrijheid van de bevolking (8,7/10) en de toegankelijkheid voor mensen met een beperking (8,5/10).

“Het toeristische succes van Brugge meten we al lang niet meer af aan de volumes maar aan kwalitatieve indicatoren. Op vlak van tevredenheid zijn we de beste leerling van de klas. In het belang van onze inwoners en de toeristische sector blijven we verder inzetten op het kwalitatief toerisme dat minder belastend is voor onze stad. Op die manier houden we onze internationale reputatie op een hoog niveau en blijven we aantrekkelijk voor de culturele meerwaardezoeker”, klinkt het bij burgemeester Renaat Landuyt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier