Beweging.net verrast Dominique: “Mijn vrijwilligerswerk vind ik heel normaal”

Beweging.net verrastte Dominique met een ontbijt. Achteraan staan v.l.n.r. Mia Cattebeke, Roel Deseyn, Joost Bulckaen, Anthony Vandeburie en Stijn Tanghe. Vooraan zitten Kristof Vergote, Stephanie Vergote, Dominique Vandenbroucke en Bassanty Lorrer. © GF
Redactie KW

Beweging.net huldigde deze week Dominique Vandenbroucke als vrijwilliger met een verrassingsontbijt. Naast haar inzet voor de G-basket, is ze ook vrijwilliger in Den Achtkanter waar ze meewerkt in het confituuratelier en indien nodig bijspringt bij het verpakken.

Dominique Vandenbroucke (62), moeder van twee zonen, woont samen met Joost Bulckaen in Kortrijk. Twee jaar geleden ging ze met pensioen. Voordien werkte Dominique als leerkracht lichamelijke opvoeding in het buitengewoon onderwijs in De Hoge Kouter.

G-basket in Kortrijk

Dominique geeft ook training aan de G-basketploeg van Kortrijk Sport. “Ze zochten hier in de tijd een trainer voor, en aangezien ik niet van ‘neen’ kan zeggen, nam ik deze taak op mij.” Er wordt telkens op woensdagnamiddag en op zondagmorgen getraind.

“Soms is het wel eens lastig als je op zaterdagavond weg geweest bent, maar als je de lachende gezichten ziet ben je dat snel vergeten”, aldus Dominique.”We gaan al sinds 1998 met die ploeg naar de nationale spelen. We wonnen al twee keer zilver en daar zijn mijn jongeren trots op. We waren dit jaar ook genomineerd als Sportploeg van het jaar.”

Special Olympics

Tijdens haar beroepsloopbaan was Dominique organisator, trainster en begeleidster van de jongeren van de Hoge Kouter, die deelnamen aan de Special Olympics. Zelf beschouwt Dominique dat niet als vrijwilligerswerk.

“Het was inderdaad buiten de schooluren, maar we mochten onder meer naar de wereldspelen in Dublin, China en Los Angeles. Je kon er toch wel een verschil van culturen opsnuiven. De eerste week van het verblijf konden we wennen aan het uurverschil en aan het klimaat, en zo kwamen we wel eens in een stadje of aan de zee.”

“We mochten onder meer naar wereldspelen in Dublin, China, Los Angeles”

“Tijdens de spelen zelf word je natuurlijk wel geleefd in die competitie.” Nu gaat Dominique niet meer mee met De Hoge Kouter. “Ik ga mee met de G-basketploeg, maar mijn partner gaat sinds 2003 als vrijwilliger mee met de netbalploeg van De Hoge Kouter.”

Toen Dominique met pensioen ging, had ze zich voorgenomen om zich voor niets extra’s te engageren, maar ze vond al gauw dat ze iets meer moest doen dan enkel haar huis poetsen. Door haar nicht die in Den Achtkanter werkt, werd ze vrijwilliger in Den Achtkanter waar ze meewerkt in het confituuratelier en waar nodig bijspringt met het verpakken.

Oud-leerlingen zien

“Het is fijn om er verschillende van mijn oud-leerlingen terug te zien”, zegt ze. Dominique houdt ook nog wat tijd vrij voor zichzelf en haar gezin. Ze heeft twee zonen en een kleindochter. Ook gaat ze één keer per maand wandelen met enkele ex-collega’s die ook met pensioen zijn.

Zaterdagmorgen werd ze door enkele mensen van Beweging.net verrast met een ontbijt. “Doordat mijn kleindochter bij ons geslapen had, waren ze zeker dat ik thuis zou zijn”, zegt ze.

Iedereen welkom

Voorzitter Anthony Vandebuerie vertelt dat Dominique uitgekozen werd als gehuldigde vrijwilliger omdat ze altijd voor iedereen klaar staat en dat iedereen bij haar welkom is. “Ze houdt met iedereen rekening en vergeet vaak zichzelf. Ze wijzigt soms haar plannen om voor anderen in de bres te springen en is heel bescheiden. Dominique vindt wat ze doet voor anderen ‘maar normaal’. (EDB )

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier