Bevroren voedsel in AZ Delta, koude keuken nog niet op punt

Kathleen Weedaege met een maaltijd voor een patiënt, het proefproject loopt nog tot begin februari. (Foto SB) © Stefaan Beel
Marlies Maddens
Marlies Maddens Freelance reporter

In AZ Delta campus Brugsesteenweg is een proefproject lopende met een koude etenslijn. De maaltijden komen vanuit Nederland, maar af en toe liep het al mis met onder andere bevroren etenswaar als gevolg. Het ziekenhuis wil zich alvast verontschuldigen.

Verschillende patiënten zijn niet te spreken over de maaltijden in AZ Delta campus Brugsesteenweg. Er is een proefproject lopende dat soms tot problemen leidt, waaronder koude of zelf bevroren voeding. “Het eten is beneden alle peil. Bevroren vis, bevroren puree, bevroren brood en het beleg is er precies op gesmeten. Bovendien komen de koffietassen precies uit de diepvries. Giet je er koffie in, dan is die meteen lauw.” De woorden van Jacqy Coghe uit Roeselare zijn niet min. Hij deelde zijn ervaring op Facebook. Het bericht kreeg meteen veel bijval en werd al meer dan 1.000 gedeeld. Hij is dan ook kwaad, nadat zijn vrouw vier weken lang in het ziekenhuis verbleef na een open hartoperatie. De eerste drie weken verbleef ze op campus Wilgenstraat, de laatste week in de revalidatie in de Brugsesteenweg. “Over de Wilgenstraat geen klachten, maar wat ze in de Brugsesteenweg voorgeschoteld kreeg was ronduit schandalig. Je betaalt meer dan in een restaurant en dan is het zelfs niet eetbaar. Ik bracht zelf eten mee van thuis voor haar”, zegt hij. “Dan is het toch al ver gekomen hé? Meer zelfs. Normaal gezien moest ze blijven tot de kerstperiode, maar ze heeft er daardoor voor gekozen om vroeger naar huis te komen.” Volgens Jacqy werd er op heel de gang geklaagd en weet het personeel ook dat er iets aan de hand is. “Maar die mensen kunnen daar niets aan doen natuurlijk.”

Proefproject

De klachten zijn er sinds er vier weken geleden in campus Brugsesteenweg een proefproject opgestart werd met een koude lijn. “En dat staat nog niet op punt. De overschakeling van een warme naar een koude lijn verloopt moeilijker dan verwacht. We willen ons daarvoor ook verontschuldigen. Een lekkere maaltijd is belangrijk voor onze patiënten, dat weten we maar al te goed”, aldus communicatieverantwoordelijke Kristien Beuselinck van AZ Delta. “Een warme keuken is moeilijk voor een groot ziekenhuis. Met oog op de verhuizing naar Rumbeke, zijn we gestart met een proefproject.”

De maaltijden worden bereid in Nederland, diepgevroren en naar Roeselare gebracht. Daar gaan ze in een speciale kar waarin ze opgewarmd worden.

“Het werd eerst op kleine schaal getest en dat ging goed. Op grote schaal zijn er problemen opgedoken.” Vooral bij het opwarmen loopt het soms mis, maar ook niet alle Belgen kunnen die Nederlandse keuken en bereidingswijze smaken. “Zo hebben ze in Nederland hun groenten liever wat minder gaar. De worteltjes bijvoorbeeld waren daarom eerst wat aan de harde kant, maar dat werd intussen aangepast. De menu’s zijn intussen aangepast aan de Vlaamse smaken. Ook voor de koude koffie wordt aan een oplossing gewerkt.” Het proefproject loopt tot 7 februari. Als AZ Delta het Nederlandse systeem op punt krijgt en ermee verdergaat, zal er samengewerkt worden met een firma uit Veurne.

“Maar we moeten een beroep doen op Nederland, omdat dergelijke systemen in België, met de vele variaties voor specifieke diëten, niet bestaan. Een belangrijke moeilijkheid voor ziekenhuizen is dat er met zoveel diëetvoeding per patiënt wordt gewerkt. Dat is wat niet alle leveranciers aankunnen.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier