Better Beer Brewers uit Emelgem lanceren Pro Deo

Jef Pirens (links) met Jurgen Vermeylen en Chris Vandecaveye (rechts) die hun eigen bier brouwden. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

Ze noemen zichzelf de Better Beer Brewers en zijn al ruim anderhalf jaar bezig, maar toch zijn Chris Vandecaveye en Jurgen Vermeylen nog niet zo bekend bij het grote publiek. Tijd om daar verandering in te brengen. Je kan hun Jurist Triple Gold en de gloednieuwe Jurist Pro Deo proeven tijdens een bierdegustatie op kasteel Wallemote.

Het Izegemse bierlandschap bestond vroeger enkel uit brouwerij ‘t Alternatief van Piet Salomez. Begin 2016 opende Jef Pirens zijn brouwerij d’Oude Maalderij en die zomer verhuisde ook Van Honsebrouck zijn brouwerij naar Emelgem.

Ondertussen waren buren Jurgen en Chris uit de Willem Elsschotstraat al een poosje in de luwte met hun eigen bierplannen bezig. “We volgden in 2014 een biercursus in café ‘t Stampkot met de gedachte dat we veel bieren gingen mogen proeven, maar het ging tot onze verrassing meer over het brouwproces”, lacht Chris. “Piet Salomez leerde ons toen de basis aan, waarna we zin kregen om zelf een proefbrouwsel te maken. Birgit, de vrouw van brouwer Thijs Maenhout uit Pittem, volgde toen ook die cursus en zo mochten we met hun installatie een proefbrouwsel van 60 liter maken. Na een geslaagde proeverij beslisten we het recept wat bij te schaven en verder te brouwen. We hielden daarbij wel vast aan onze originele gedachte: een eerlijk bier met kwaliteitsvolle producten maken en het mocht niet onmiddellijk gelinkt zijn aan een bestaand bier.”

Jeneverbes

De naam Better Beer Brewers was een feit, alleen bleek de brouwerij van Thijs voor grotere producties bezet. “En dus weken we na een kleine zoektocht uit naar brouwerij d’Oude Maalderij van Jef Pirens in Emelgem”, vertelt Jurgen. “Hij stelde zijn installatie ter beschikking om onze eerste telg te brouwen: de Jurist Triple Gold. Niet omdat we zelf in de advocatuur zitten, wel omdat de naam een samentrekking van onze voornamen is. We vonden een tripel van 7,9 graden wel fijn om mee te starten en kozen elk een kruid. Ik bracht jeneverbes aan, Chris koos voor kardemom. Misschien geen evidente keuze, maar we houden wel van een uitdaging. Je kan het met weinig vergelijken en we zien dat als een pluspunt. De eerste brouwsels werden goed bevonden en waren in een mum van tijd uitverkocht. Later perfectioneerden we het proces nog en gingen we naar 0 gram toegevoegde suiker.”

“Het brouwen is zowat een uit de hand gelopen hobby”

Ondertussen is de Jurist Triple Gold goed ingeburgerd. Verschillende restaurants, cafés en drankcentrales hebben het bier in huis. “Jurgen focust zich op de contacten voor distributie, ik doe meer de boekhouding”, aldus Chris. “Het brouwen is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Ik werk als Europees directeur bij IT-consultancybureau Avenade, Jurgen is aan de slag bij Vanmarcke, maar in onze vrije tijd storten we ons graag op het brouwen. Het heeft eventjes geduurd voor ons bier voet aan grond kreeg, maar ondertussen horen we dat er heel wat mensen vanuit Noord-Frankrijk op zoek zijn naar ons bier. Je kan het onder andere verkrijgen bij restaurant The Rabbit van stadsgenoten Dominique Stove en Jean-Pierre Barbe en de reclame doet duidelijk zijn werk. Het mooiste compliment dat we al kregen is dat het bier fantastisch matcht met een reeks kazen. Dat kwam van enkele zythologen die in de Kaasbistro in Roeselare kwamen eten. Mensen die recht van spreken hebben en dat doet deugd.”

Knabbel

Ondertussen heeft het duo met de Jurist Pro Deo een tweede biertje klaar. “Een blond dit keer, met 5 graden iets minder straf en dus makkelijker door te drinken. Geïnteresseerden kunnen het in primeur komen proeven op de bierdegustatie in het kader van de activiteiten rond de Vlaamse Feestdag. Die vindt plaats op woensdag 4 juli om 20 uur in kasteel Wallemote. Ook de drie andere Izegemse brouwers zijn er aanwezig. We voorzien bij elk bier een passende knabbel.” Inschrijven kost 5 euro per persoon en kan via bieruitizegem@gmail.com.

Op termijn dromen Jurgen en Chris nog van een derde telg. “Een bruin bier zou het rijtje compleet maken”, knipogen ze. “Maar dat is nog toekomstmuziek. We willen eerst zien hoe de Pro Deo ontvangen wordt. We doen dit puur voor de passie. Om winst te maken moet je andere doelen nastreven. Wie in eigen streek eens van onze bieren wil proeven, kan op verschillende adressen terecht. Bij brouwerij Rosseel in Izegem of Rudy Ampe in Ingelmunster, maar ook in restaurants als Lot56, Prinsessenhof en Bardue of cafés als In de Oude Sint-Pieter en ‘t Elfde Gebod in Izegem.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier