Betaal je het meest op het strand van Oostende?

Redactie KW

Oostende blijkt volgens een onderzoek van reisorganisatie TravelBird het duurste strand van onze kust te zijn. Peter Craeymeersch van Toerisme Oostende trekt de studie zwaar in twijfel.

TravelBird stelde een index op van de meest populaire stranden wereldwijd. En dan ging het voor alle duidelijkheid niet over de prijs van het zand maar de uitgaven die een zonneklopper per dag spendeert aan zonneolie, een flesje water, een biertje en een ijsje. Het duurste strand wereldwijd is La plage Maui in Tahiti, want daar betaal je voor deze ingrediënten 53,24 euro. De goedkoopste stranden liggen in Vietnam.

Oostende komt in die internationale score gezien op de 149ste plaats. Daar kosten de in rekening opgenomen verfrissingen 26,20 euro. De stad aan Zee wordt gevolgd door Westende: daar smeer, drink en lik je als consument voor een paar cent minder dan in Oostende m.n. 25,52 euro. In datzelfde peloton volgen dan dicht opeen Knokke met 25,45 euro, De Panne 25,31 euro, Blankenberge 25,26 euro en De Haan 25,17 euro per dag.

Directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersch is niet onder de indruk van dit onderzoek: “Wat TravelBird rondstrooit is de naam studie niet waard. Die reisorganisatie brengt een totaal irrelevant verhaal. Welke toerist koopt nu zijn zonneolie op het strand, dat neem je toch mee van thuis. Daarbij scheelt het verschil tussen de diverse Vlaamse badplaatsen hoogstens een euro. En koop je toevallig in een badplaats een biertje in een ander strandtent dan is dat verschil al weg gevlakt.”

Kortom de criteria om de vergelijking op te bouwen zijn volgens Craeymeersch niet relevant. “Waarom heeft TravelBird bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de kostprijs van het transport. Dan zou Oostende met haar vlotte treinverbinding al veel positiever uit de studie komen. En waarom pakweg de prijs van de strandstoelen niet meegerekend? Nee, ik vermoed sterk dat TravelBird vooral haar eigen naambekendheid onder de mom van een ‘studie’ wil promoten. Laat een gedegen onderzoek maar over aan Westtoer.”

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier