Beste sommelier van het land komt uit Brugge

Redactie KW

Benoît Couderé, sommelier van De Karmeliet uit Brugge, is zondag verkozen tot Beste Sommelier van België.

In de finale in de Brusselse Warande haalde hij het van Joery De Lille van Restaurant Horseele (Gent) en Jasper Van Papeghem van Hostellerie L’Esco (Wetteren). Vorig jaar eindigde Benoît Couderé nog tweede in de competitie. Toen moest hij nog Antoine Lehebel van Villa Lorraine laten voorgaan. Jasper Van Papeghem eindigde ook toen als derde.

De wedstrijd ‘Best Sommelier of Belgium’ wordt georganiseerd door de Gastronomische Club Prosper Montagné, VVS (Vereniging Vlaamse Sommeliers) en de Belgische Sommeliersgilde. De drie finalisten haalden tijdens de halve finale in september het meeste punten van tien kandidaten. In de finale werden zij elk om beurt uitgebreid op de proef gesteld en beoordeeld door een achttienkoppige jury, waarin onder meer de Italiaanse Zwitser Paolo Basso zetelde, die momenteel de titel van “beste sommelier van de wereld” draagt. Benoît Couderé mag ons land nu vertegenwoordigen op deze prestigieuze driejaarlijkse competitie die in april 2016 doorgaat in Argentinië.

De eerste proef bestond uit een blinde geurtest, waarbij onder meer zuivere jasmijn en pompelmoes in een glas werden gelegd en de geblinddoekte finalisten de geuren moesten herkennen. In een volgende ronde kregen de kandidaten een reeks foto’s voorgelegd van personen, dorpen of wijngaarden die ze moesten herkennen en bespreken. Ook de meer klassieke beschrijving van wijnsmaken en -geuren kwam aan bod. De jury beoordeelde elk onderdeel afzonderlijk met een score. De individuele totaalscores worden niet bekendgemaakt.

(Belga – foto FP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier