Beselarenaars zijn getuige van een aanval van Hamas in de Gazastrook

Het internationaal treffen van figuurballonnen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het Midden-Oosten. © Repro ZB
Redactie KW

Johan Vander Meiren en Ingrid Depooter zullen hun verblijf in Israël niet gauw vergeten. Toen ze daar verbleven, maakten ze een aanval van Hamas in de Gazastrook mee.

Het koppel uit de Markizaatstraat in Beselare is de beheerder van Air Events ballonvaarten. Enkele maanden geleden stelden ze onder massale belangstelling hun nieuwe ballon, de heks Babbe voor. “Het was een project waar we twee jaar hebben aan gewerkt”, vertelt Johan. “In Israël verliet Babbe voor het eerst de grond en legde ze twee perfecte vluchten af. Dat was op een samenkomst met ballonnen met speciale vormen van overal ter wereld.”

“Twee jaar geleden waren we met vrienden afgereisd, nu met onze ballon. De speciale vormen zijn echt gegeerd, want uitnodigingen voor deelname aan vluchten van overal in de wereld, stromen binnen. In de toekomst staan er nog vluchten in onder andere Roemenië en India op het programma.”

“Pas later beseften we in welk gevaar we verkeerden”

“De eerste vlucht had plaats in het noorden van Israël, in de Golanvallei. De Israëli’s zijn er werkelijk gek van. Ze kampeerden er zelfs van de nacht voordien om het spektakel mee te maken en er werden niet minder dan 8.000 tickets aan 25 euro per stuk verkocht. Alles verliep vlekkeloos en Babbe ging vlot door de lucht. Een tweede vaart had plaats in het zuiden van het land, op zeven kilometer van de Gazastrook. Ondanks het vele slechte nieuws dat we in Europa over dat gebied horen voelde alles heel goed aan. We hadden zeker geen onveiligheidsgevoel, wel integendeel.”

Raketaanval

Samen met de andere deelnemers verbleven ze in verschillende huisjes in een kibboets. Ingrid en Johan vinden Israël een prachtig land. Heel mooi op gebied van natuur, echt toeristisch en het voelt heel westers aan. “In Gaza was alles ook heel rustig”, vertelt Ingrid verder. “Wel viel het op dat er in het restaurantje, waar we met enkele vrienden op het terras zaten, veel militairen aanwezig waren. Ons programma zag er identiek uit als in het noorden. ‘s Avonds de ballonnen recht zetten en de morgen erna vliegen.”

“Plots kreeg iemand van onze groep een melding via een piloot die hij kende dat er een aanval zou komen op de plaats waar we vertoefden. We konden een app downloaden waardoor we konden zien wanneer de raketten gelanceerd zouden worden en waar ze ongeveer zouden terecht komen. Dit schijnt daar regelmatig te gebeuren. Wanneer de raketten in de woestijn terecht komen laat men dat gebeuren, maar wanneer er dorpen of woongebieden bedreigd worden, tracht men zoveel mogelijk de raketten te onderscheppen en te vernietigen. Op het vlak van technische kennis staat Israël reuzenstappen verder dan zijn buurlanden.”

Bewogen eerste vlucht

Bij het beluisteren van het alarm dat nu nog op hun gsm staat krijgen beiden nog kippenvel. Het alarm ging af om 17.30 uur. Toen brak er wel wat paniek uit. Iedereen rende vlug naar de bunker. In die streek staan er verschillende bunkers opdat de mensen vlug zouden kunnen schuilen. Enkele seconden later hoorden we een grote knal. Daarna bleek dat een raket werd onderschept door het Israëlisch rakettenschild en andere terecht waren gekomen in open veld. Niemand van ter plaatse werd gewond. Om 21 uur kwam er een laatste melding. Eigenaardig genoeg hadden we op hetzelfde moment geen schrik“, zegt Johan. Je doet gewoon wat je moet doen. Het is pas nadien dat je beseft in welk gevaar je verkeerde.”

Nadat de rust was teruggekeerd kregen we alsnog de toestemming om met onze ballon op te stijgen voor een korte vlucht, die in het teken stond van de vrede. Onze heks Babbe heeft dus een bewogen eerste vlucht achter de rug. Bij het bekijken en beluisteren van de opnames beseffen we nu dat we net acteurs waren in de een of andere oorlogsfilm waren. Bij de plaatselijke bevolking ondervonden we ook gelatenheid, zij zijn het ondertussen gewoon… Nadien hoorden we dat er soms 150 raketten worden afgevuurd en dan nog eens 140 voor de afweer.”

(NVZ)

Johan Vander Meiren en zijn vrouw hebben wellicht de schrik van hun leven meegemaakt nabij de Gazastrook.
Johan Vander Meiren en zijn vrouw hebben wellicht de schrik van hun leven meegemaakt nabij de Gazastrook.© ZB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier