Beschermde stadsvilla Goethals in Kortrijk wordt gerestaureerd

© Foto BWB
Redactie KW

In de Groeningelaan in Kortrijk is de restauratie van de stadsvilla Goethals begonnen. De villa is meer dan 100 jaar oud. De totale kostprijs bedraagt 1,5 miljoen euro.

Momenteel wordt de buitenkant van de villa aangepakt: het dak, de dakgoten en de gevels. De kosten hiervoor werden geraamd op ruim 606.000 euro. Stad Kortrijk voorziet zoals wettelijk bepaald een bijdrage van 7,5 procent of 45.000 euro. Ook de provincie (45.000 euro) en de Vlaamse gemeenschap (197.000 euro). “Intussen wordt een dossier opgemaakt voor de binnenkant van de villa”, aldus eigenaar Gio Verborg van bvba Checkpoint, die eens de restauratie is voltooid in de villa wil komen wonen. “De buitenrestauratie moet in mei 2015 klaar zijn, op de binnenrestauratie hebben we nog geen zicht.”

Jacques Goethals (89) kwam nog eens een kijkje nemen naar het huis waar hij een heel groot deel van zijn leven sleet. Het was zijn grootmoeder, mevrouw Alberic Goethals, die de villa in 1904 liet bouwen. Alberic Goethals, textielindustrieel van de vlasspinnerij Linière de Courtrai, was toen al gestorven. (AXV)

http://www.youtube.com/watch?v=YHsQdrAYKro