Beschermde Ginstegrot heeft nieuw Bernadetje

09/10/16 om 19:29 - Bijgewerkt om 19:27

Grote beroering alom op de Ginste een afgelegen maar gekende wijk van Oostrozebeke toen tijdens de nacht van 7 op 8 juni 2015 het beeld van Bernadette werd ontvreemd. Al is dat euvel ondertussen opgelost.

Beschermde Ginstegrot heeft nieuw Bernadetje

Het nieuwe Bernadette-beeldje werd zondagvoormiddag plechtig ingehuldigd. © CLY

De Ginstegrot werd op 12 maart 2015 als historisch volkskundig monument beschermd. Destijds stond Vlaams minister president Geert Bourgeois aan de wieg van de bescherming. De Ginstegrot krijgt vooral tijdens de meimaand het bezoek van honderden bedevaarders. Groot was de verontwaardiging toen een dik jaar terug het beeld plots verdwenen was. Velen stelden zich dan ook de vraag 'Waarom doet iemand zoiets?' Het beeld was destijds een geschenk van Greet Desmet.

Gezien een intense zoektocht geen resultaat opleverde heeft het n-va-bestuur van Oostrozebeke beslist om een nieuw beeld van Bernadette aan te kopen. De bereidwillige oom van Mariska Cabbeke, de buschauffeur die geregeld met bedevaarders geregeld naar Lourdes rijdt, bracht het nieuwe beeld mee naar de Ginste. Na een korte dienst in de Ginstekerk werd het nieuwe beeld in processie en onder grote belangstelling naar de Ginstegrot gebracht. Het gebeuren werd afgesloten met een korte gezellig receptie achteraan in de Ginstekerk. Op de foto het nieuwe Bernadette beeld aan de Ginstegrot.(CLY-foto CLY)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!