Bertha is 93 jaar en de oudste Kortrijkse OCMW-vrijwilliger

Bertha Capoen kreeg bloemen van OCMW-voorzitter Philippe De Coene. © EDB
Redactie KW

Tijdens de week van de vrijwilliger bedankte het Kortrijkse OCMW de vrijwilligers die actief zijn in onder meer de woon-zorgcentra, de wijkcentra, bij Erfgoed, in de kinderopvang en in de sociale dienst.

“Zonder onze vrijwilligers kunnen we geen sociaal beleid voeren zoals we dit nu doen”, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene. “Dat kan enkel door hun stille inspanningen. Onze groep vrijwilligers is heel divers. Larissa, de jongste van onze 783 vrijwilligers is een meisje van 18 jaar dat in Amsterdam geboren werd, in Brussel woont en in Kortrijk studeert. Zij leert mensen die van elders komen Nederlands als begeleidster van een praatgroep.”

De oudste vrijwilliger Bertha Capoen (93) is maar eventjes 75 jaar ouder dan de jongste. Ook zij was op het vrijwilligersfeest aanwezig. Bertha is afkomstig van Poperinge maar kwam in 1957 in Heule wonen. Zij begeleidt de scrabble in wijkcentrum De Zevenkamer in Heule.

Scrabble

“Ik woon niet ver van De Zevenkamer en ga er toe voet naar toe, met mijn rollator”, aldus de kranige negentiger. “Toen De Zevenkamer halfweg de jaren negentig opstartte, vroeg een vriend van mijn man of we niet zouden meegaan om er ‘s middags eens te eten. Zo zijn we daar naar toe beginnen gaan. Er begonnen ook volksspelen en men gaf er koffie en pannenkoeken. Ik heb wel tien jaar pannenkoeken opgewarmd. Ik zag ook in het boekje dat ze scrabble zouden spelen en ik werd gevraagd of ik dat in Heule niet kon opstarten”, zegt Bertha. Ze zorgt nog altijd dat het materiaal hiervoor voorhanden is.

De vrijwilligers kregen een maaltijd en een feest aangeboden. Ze kregen ook een bloempje en een waardebon voor een mocktail bij de opening van Vork, het volksrestaurant.
De vrijwilligers kregen een maaltijd en een feest aangeboden. Ze kregen ook een bloempje en een waardebon voor een mocktail bij de opening van Vork, het volksrestaurant.© EDB

Bertha is ‘moeder aan de haard’ geweest, zoals ze zelf zegt. Ze kookt nog altijd voor zichzelf en heeft enkel een poetsvrouw om haar te helpen. “Ik heb niet meer hulp nodig”, zegt ze. (EDB)

Ruilwinkel

Momenteel is Ocmw Kortrijk nog op zoek naar vrijwilligers voor de ruilwinkel van volwassenenkledij. Kandidaten kunnen zich melden bij Joke Coulembier, coördinator vrijwilligerswerk, 056 24 46 65 – joke.coulembier@kortrijk.be

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier