Bert Lecomte uit Torhout start ‘De Tuut van Tegenwoordig’

Bert Lecomte, de jonge initiatiefnemer van 'De Tuut van Tegenwoordig'. © Foto JS
Johan Sabbe

Na het Kerstbal van de Kulak op 7 december 2012 in Wevelgem is het leven van de 21-jarige Bert Lecomte uit Torhout nooit meer hetzelfde geweest. Sindsdien hoort hij onophoudelijk een hoge, irritante pieptoon : hij lijdt aan tinnitus of oorsuizen. Op dinsdag 3 november lanceert hij ‘De Tuut van Tegenwoordig’, een online platform rond oorsuizen.

De lancering van de website gebeurt in Leuven – in aanwezigheid van mediabekendheid Sean Dhondt – en luidt meteen ook de start van een grote campagne in, die iedereen – maar op de eerste plaats de jongeren – wil sensibiliseren om zich te wapenen tegen gehoorschade. Heel wat Bekende Vlamingen, die al dan niet zelf aan tinnitus lijden, steunen het initiatief. De drie prominente ambassadeurs van het project zijn de radio- en televisiepresentatoren Sean Dhondt en Karolien Debecker en zanger Ian Thomas.

Oorlog in het hoofd

Bert studeert communicatiewetenschappen aan de KU Leuven (eerste master). Hij woont nog bij zijn ouders in Torhout. Hij heeft twee broers en een zus.

“Het idee voor De Tuut van Tegenwoordig ontstond na dat fatale Kerstbal in Wevelgem”, vertelt hij. “Na het luidruchtige feestje werd ik wakker met een vervelende pieptoon in mijn oren. Ik besefte snel dat ik die toon nooit meer zou kwijtspelen, want van oorsuizen kun je niet genezen. Het was het begin van een heel zware periode : elke dag oorlog in mijn hoofd. Alles werd nog erger toen ik nergens de informatie kon vinden die ik nodig had. Een jongerenplatform over tinnitus – nochtans een veel voorkomende aandoening – vond ik nergens. Ik liet mijn – ahum – oren echter niet hangen en ben vanaf toen aan de voorbereiding van de website De Tuut van Tegenwoordig begonnen.”

BV’s promoten initiatief

Dit jaar ontving Bert een beurs van liefst 10.000 euro vanwege de stichting Vocatio, die waardevolle jongerenprojecten steunt. Daardoor kon hij meteen zijn online platform op een quasi professionele leest schoeien. “Bovendien slaagde ik erin om een resem BV’s ervan te overtuigen om mijn initiatief te promoten”, zegt hij. “Muzikanten, radio- en tv-presentatoren, politici, zangers en noem maar op. De website bestaat uit twee grote pijlers : enerzijds het forum waarop jongeren met tinnitus of andere gehoorschade terechtkunnen en anderzijds de bundeling van alle mogelijke informatie over oorsuizen en aanverwante kwalen. Tinnitus is iets speciaals. Naarmate ik meer stress heb, neemt het suizen toe. Tijdens examenperiodes heb ik er veel meer last van dan op doordeweekse dagen.”

(JS)

Info : www.detuutvantegenwoordig.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier