Bert erfde de muzikale microbe van vader Roger

Roger Huysentruyt is vader van Bert en Griet. Zijn grote liefhebberij, de muziek, heeft hij aan allebei zijn kinderen doorgegeven. Zoon Bert (op het computerscherm) is beroepshalve muzikant. Zo was hij drie jaar drummer bij Gorki. (Foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Roger Huysentruyt had in zijn hele leven één grote hobby : muziek ! Vooral jazz. Die hobby hebben zoon Bert en dochter Griet van hem (maar ook van mama Myriame) meegekregen. Bert is nu professioneel muzikant én acteur, Griet speelt mee in de Brassaholic Band

Roger Huysentruyt (62) uit Hoog Einde 56 is de echtgenoot van Myriame Verstraete (61) en de vader van Bert (35) en Griet (33). Hij studeerde mechanica aan het VTI in Kortrrijk. Professioneel was hij eerst 2 jaar onderhoudsman en chauffeur in het VTI in Izegem en daarna voerde hij leveringen en bestellingen naar de klanten bij Vandenabeele in Ingelmunster.

“Naast mijn werk was mijn grote liefhebberij muziek”, zegt hij. “Ik speelde vooral jazz. In een combo met nog 3 muzikanten. Saxofoon en klarinet ! We speelden toen nummers à la Django Reinhardt en Sidney Bechet, maar ook oude Franse chansons. Nu speel ik nog in de Crooktown Jazz band, de Golden River City Jazzband en de Nederlands-Belgische Bambule Jazz & Blues Band. Mijn vrouw Myriame is ook muzikaal aangelegd en studeerde piano en speelde slagwerk bij de Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht. Onze twee kinderen hebben die muzikale microbe van ons beiden geërfd. Bert is beroepsacteur en -muzikant (drums en piano) en Griet is modeontwerper van beroep, maar speelt basgitaar in de Brassaholic-band.”

Volgens vader Roger was Bert niet de student die je als ouder hoopt te hebben. “Hij was op allerlei feestjes ook een beetje de clown van de familie. Ik herinner me nog dat hij ooit een keer burgemeester Messely zover kreeg dat hij een liedje zong. Myriame en ik vroegen ons af wat hij later zou worden ? Zelf zei hij dan dat hij voor pater en bierbrouwer zou studeren.”

“Hij volgde eerst middelbare studies aan de Middenschool Sint-Vincentius, maar dat was helemaal niet zijn ding. ‘Als hij ‘s avonds op zijn kamer zogezegd zat te studeren en als we hem stiekem eens gingen controleren, was hij vaak niet zijn lessen aan het studeren, maar muziek aan het schrijven. Een Handige Harry was hij ook al niet. Uiteindelijk kreeg hij zijn goesting en stuurden we hem dan maar naar de kunsthumaniora in Gent. Hij slaagde daar zonder problemen in zijn ingangsexamen. Daarna ging hij naar het conservatorium in Antwerpen en ook daar ging dat vanzelf.”

Roger (en ook zijn vrouw Myriame) zijn blij dat Bert nadien zijn weg heeft gevonden in de artistieke wereld. “Te veel om hier allemaal op te noemen. Hij speelde onder andere in jeugdseries op Ketnet en VTM-Kazoom, deed mee in de Zonen van Van As en Quiz Me Quick. Hij was de drummer in de film The Broken Circle Breakdown, speelde in de orkesten van Lady Linn en Helmut Lotti… Hij was 3 jaar de drummer van Gorki met Luc De Vos. Dat was zo goed als zijn vaste job. Maar de dood van Luc betekende ook dat zijn muzikanten geen werk meer hadden. Ja, hij heeft er van af gezien. Ondertussen is hij bezig met nieuwe projecten. Hij maakt reclamefilmpjes om de leegte na Gorki wat op te vullen en met de bassist van Gorki startte hij een nieuwe band ‘Biezen’.”

Zelfde karakter

Roger en zijn zoon Bert konden goed met elkaar opschieten. “We zijn allebei bezig met muziek. Hij professioneel, ik als amateur. We speelden ook wel een keer samen. Als Bert dringend een saxofonist of klarinettist nodig had. Ik herinner me nog goed dat ik jaren terug mocht meespelen in Ieper met “Eddy et les vedettes’. En dat was altijd met een kloppend hart.”

“Als Bert nu ergens in de omgeving speelt, dan zijn Myriame en ik vaak uitgenodigd en mogen we meestal backstage. En als ouder doet dat je toch wat, als je dan al dat volk ziet waar zij meestal voor spelen. Zeker als we naar Gorki gingen kijken en luisteren. Ja, dan ben je toch trots dat je zoon het ondanks onze vroegere twijfels toch gemaakt heeft in die onzekere artiestenwereld. Bert en ik hebben ook hetzelfde karakter. Als iets niet marcheert zoals we dat zouden willen, dan maken we allebei veel ‘lawaai’ en is er al een keer een ‘godverdomme’ te horen.”

Vaderdag ? “Ik denk niet dat Bert en zijn partner Nina met onze kleinzoon Hugo (1) speciaal naar Lendelede zullen komen. Ze wonen nu in Zwijndrecht. En misschien past het ook niet in zijn werk. We hebben ook niet de gewoonte om daar die dag een groot feest van te maken. Ze waren hier nog wel de dag van de rommelmarkt. En Bert draag Lendelede toch nog altijd in zijn hart. Als hij hier is springt hij wel nog eens binnen in jeugdhuis Skalul.”

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier