Bert en Jo Dewilde trouwden 65 jaar geleden in Kortrijk

Redactie KW

Bert Dewilde (93) en Jo Vanneste (86) werden vrijdag in Kortrijk op het stadhuis ontvangen ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijksjubileum.

Bert is een van de meeste bekende en verdienstelijke inwoners van de Guldensporenstad. Zijn ‘gulden leeftijd’ belet hem niet om nog altijd, onder meer schrijvend, actief te blijven.

Uitgeroepen door KW tot West-Vlaming van het Jaar

Het best is Bert Dewilde misschien wel bekend als stichter en jarenlang conservator van het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum. Daarnaast was en is hij een culturele duizendpoot. Beroepshalve was hij eerst leraar, nadien cultureel adviseur bij de stad Kortrijk. Hij was de geestelijke vader van het typetje Disten Pulle, die op de radio en in zalen enorme successen oogstte.

Verder was hij onder meer actief als organisator, schrijver, dialectkenner, humorist-karikaturist, kunstkenner en -criticus. Hij organiseerde de West-Vlaamse textieldagen, bouwde stoeten, ontwierp de Stijn Streuvelsroute, was de grondlegger van de Sinksenfeesten, schreef de eerste Kortrijkse revue… Bert Dewilde heeft heel wat publicaties op zijn naam staan, van het monumentale standaardwerk 20 Eeuwen Vlas in Vlaanderen (1983) tot Kortrijks vwo begunders en kenders (2012). In 1998 werd hij door Krant van West-Vlaanderen uitgeroepen tot ‘West-Vlaming van het Jaar’ voor cultuur. Nog altijd is hij schrijvend medewerker van de West-Vlaamse volksalmanak ‘t Manneke uit de Mane.

Echtgenote Jo Vanneste rasechte Kortrijkzane

Eigenlijk is Bert (gedoopt als Gilbert) in Kortrijk een inwijkeling. Hij is in Bissegem geboren als oudste van de vijf kinderen van hoofdonderwijzer Hendrik Dewilde en winkelierster Marie Vantomme.

Echtgenote Jo Vanneste is wel een rasecht Kortrijkzane. Ze groeide op in het gezin van de bekende banketbakker Eugène Vanneste en Hélène Decoutere op de hoek van de Stationsstraat en de Sint-Jorisstraat. De bakkerij heette voordien Vanneste-Brel naar haar oom Amand die getrouwd was met Leontine Brel, tante van Jacques Brel. Het is precies in Jo’s en Berts huwelijksjaar 1953 dat Jacques Brel zijn eerste plaat opnam.

Huwelijk op 1 april

Bert en Jo trouwden op… 1 april. “Als er iets zou mislopen, kon ik nog altijd zeggen dat het om een grap ging”, zegt Bert over die datum. Ze trouwden voor de kerk op woensdag 8 april en tussenin was het Pasen geweest. Ze moesten dan ook tussen paasfoor laveren om bij de Sint-Maartenskerk te geraken.

Het briljanten paar woonde vroeger in de André Devaerelaan in Kortrijk en nu aan het Stationsplein. Het koppel heeft vier kinderen, tien kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier