Berouwvolle dief helpt vrijwillig mee met opbouw strandbar in Blankenberge

De 16-jarige M (grijze broek) helpt vrijwillig mee aan de opbouw van de bar die hij vorig jaar probeerde te bestelen © MM
Redactie KW

De 16-jarige M. wil na enkele jaren in de (kleine) criminaliteit zijn leven opnieuw op de rails zetten.

“Ik was vaak betrokken bij vechtpartijen en pleegde verschillende diefstallen. Sinds mijn 12 jaar begaf ik me op het criminele pad. Alles bij elkaar was het een goede zaak dat de politie me kon klissen. Mijn aanwezigheid hier betekent een nieuwe start.” De 16-jarige jongen die vorige zomer probeerde in te breken bij Bamboo Beach in Blankenberge, is zijn belofte nagekomen. Sinds woensdag helpt hij vrijwillig mee aan de opbouw van de strandbar. Binnen enkele maanden mag M. de jeugdinstelling definitief verlaten.

Alles bij elkaar was het een goede zaak dat de politie me kon klissen

“Laat mij duidelijk zijn: ik doe dit niet om een mildere straf te krijgen. Mijn hulp hier kwam er op eigen initiatief en ook de uitbaters waren meteen voor het idee gewonnen. Dit is pure bemiddeling. Ik voelde me schuldig en wilde graag iets terugdoen.” De 16-jarige M. wil na enkele jaren in de (kleine) criminaliteit zijn leven opnieuw op de rails zetten. De tiener kwam enkele jaren geleden in een groep straatjongeren terecht en liet zich vervolgens een hele tijd meeslepen op het slechte pad. Als 12-jarig jongetje wilde hij ‘erbij horen’ en deed hij wat zijn oudere kompanen hem vroegen. “Dat begon bij kleien diefstallen, maar eindigde in de jaren nadien bij grote vechtpartijen. Het is een paar keer gebeurd dat er iemand in het ziekenhuis belandde … Daar heb ik nu enorm veel spijt van”, zucht de tiener.

Jeugdzondes

De bonkige kerel is sinds woensdag aan de slag als vrijwilliger bij strandbar Bamboo Beach in Blankenberge. Vorige zomer betrapte zaakvoerder Kurt Govaere hem op heterdaad toen hij samen met een kompaan inbrak in de zaak. “Ik was echt geschrokken toen Kurt plots voor mijn neus stond. Zoiets verwacht je natuurlijk niet. Ik ga er niet flauw over doen: het was onze bedoeling om de kassa te stelen. En als het even kon nog veel meer”, bekent de tiener.

Heel wat jongeren in de jeugdinstelling laten duidelijk blijken dat ze niet willen veranderen. Bij mij is dat anders

Tijdens zijn vlucht liet de jonge dief enkele spullen vallen. Aan de hand van vingerafdrukken kon de politie M. opsporen. Wie zijn kompaan was, wil hij nog steeds niet kwijt. “Bij de politie zorgt dat voor een dubbel gevoel, maar ik wil hem gewoon echt niet verraden. Noem het broederliefde”, glimlacht M. Tijdens het verhoor bij de politie bekende de jonge knaap nog verschillende andere misdrijven. Sindsdien zit hij in een jeugdinstelling in Wingene. “Ik volg er onderwijs op afstand en probeer er mijn leven terug op het juiste spoor te krijgen. Heel wat jongeren die daar zitten, laten duidelijk blijken dat ze niet willen veranderen. Bij mij is dat anders. Het is de bedoeling om iets van mijn leven te maken. Tegen de zomer mag ik terug naar huis en wil ik alleen gaan wonen onder begeleiding. Mijn inspanningen hier in de strandbar zijn hopelijk een positief teken en signaal naar de rechter toe. Ik beging in het verleden veel jeugdzondes, maar wil nu opnieuw naar de toekomst kijken”, vertelt de tiener.

Goede werker

Alles wijst erop dat M. zijn leven opnieuw op een positieve manier in handen heeft genomen. Hij schuwt het harde werk niet en komt bij de uitbater van Bamboo Beach geloofwaardig over. “Het is echt een schitterende kerel die oprecht spijt heeft van zijn daden. Iedereen heeft recht op een tweede kans en ik wil die dan ook graag geven. Wie weet bestaat de mogelijkheid om hem in de zomer aan boord te halen als jobstudent“, aldus Kurt Govaere. Voor M. zelf een aanlokkelijk voorstel. “Het spreekt mij zeker aan. Al zullen we eerst deze twee weken tot een goed einde brengen”, glimlacht hij.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier