Bernard Depoortere verteerd door schuldbesef: “Ze mogen mij levenslang opsluiten”

© BELGA
Redactie KW

De man uit Kuurne beseft dat hij een erg lange straf verdient en dat niets zijn daden – hij sneed zijn neef de keel over – kan goedpraten, zo bleek uit zijn getuigenis op het assisenproces.

Op het assisenproces over een roofmoord in Kuurne is de beschuldigde verhoord door voorzitter Boudewijn Desmet. Bernard Depoortere (57) ontkende dat hij op 12 april 2013 de bedoeling had om zijn neef Chris Goemaere (41) van het leven te beroven. De beschuldigde gaf wel aan dat hij voor de feiten een zware gevangenisstraf verdient.

“Ik heb een zeer gelukkige jeugd gekend. Ik kom uit een warm nest, waar ik als jongste van zeven kinderen een beetje te veel verwend werd”, zei Depoortere bij het begin van het verhoor. De band met zijn familie verminderde door zijn zwaar alcoholprobleem. “Ik ben beginnen drinken na de zelfmoord van mijn broer in 1980. Een fles jenever en een bak bier, dat was op het laatste jammer genoeg mijn dagelijkse portie.” Door een partner werd hij zelfs eens betrapt op het drinken van aftershave.

Stelen en inbreken

Al snel begon de beschuldigde ook diefstallen en inbraken te plegen. “Op mijn werk bij Delhaize ben ik ontslagen omdat ik sterkedrank en sigaretten had gestolen. Ik spendeerde mijn geld altijd aan drank, vrouwen en zogenaamde vrienden.” Elf correctionele veroordelingen zorgden voor ettelijke jaren gevangenisstraf. “Natuurlijk heb ik al die straffen terecht gekregen.”

“Ik wilde hem echt niet dood, ik wilde met rust gelaten worden”

Bernard Depoortere kende zijn neef uiteraard al heel lang. “Ik moest daar toen dikwijls gaan babysitten. Tijdens een ontwenningskuur in 2010 zijn we elkaar weer tegengekomen. We lagen toevallig op dezelfde kamer.” De twee besloten zelfs om samen te gaan wonen. Chris Goemaere talmde volgens de beschuldigde echter bij het in orde brengen van de papieren.

In de nacht van 11 op 12 april kwam het in de studio van Goemaere tot een hoogoplopende ruzie. “Hij heeft me geduwd. Ik heb dan een slag gegeven, omdat hij absoluut niet meewilde naar de vakbond. Chris heeft me dan de weg versperd, omdat ik boodschappen moest doen voor hem.” Dat verhaal vond de voorzitter niet al te geloofwaardig. “Is het niet zo dat je iets meegepikt had en dat je daarom niet mocht vertrekken?”

Heel veel spijt en schuldbesef

“Nee, zeker niet. Ik was gewoon razend omdat alles in het water ging vallen”, reageerde de beschuldigde. Depoortere besloot een mes te halen en bracht het slachtoffer enkele steken toe. Uiteindelijk sneed hij hem zelfs de keel over. “Ik wilde hem echt niet dood. Ik wilde gewoon met rust gelaten worden.” De beschuldigde ontkende plots ook dat hij de bankkaart van zijn neef op dat moment gestolen had. “Ik had die altijd bij mij om boodschappen te doen. Zijn gsm heb ik wel meegenomen vanop de tafel.”

Tijdens het verhoor toonde Bernard Depoortere veel schuldbesef. “Ik moet zeer zwaar gestraft worden. Er valt niets aan goed te praten. Ze mogen mij levenslang opsluiten, ik verdien niet beter. Ik heb zeer veel spijt.”

Maandagmiddag komen de eerste getuigen aan het woord.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier