Beny Verbeke uit Izegem naar WK deadlift

(Foto JCR) © (Foto JCR)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Zowat het hele land leeft naar het WK voetbal in Rusland toe, maar voor Beny Verbeke (53) telt er komend weekend maar één kampioenschap: het WK deadlift in Malta.

Deadlift is een onderdeel van powerlifting. Bij de squat staat hij rechtop met de halter op de bovenrug en moet hij buigen. Bij het bankduwen heft hij gewichten van op de bank en bij de deadlift moet hij de halter van op de grond tot boven zijn hoofd tillen. De Izegemse Sportman van het Jaar uit 2016 heeft alvast enkele ambities. “Ik zou graag 290 kilogram heffen”, vertelt hij.

“Ik strijd er in de gewichtsklasse min negentig kilogram bij de vijftigplussers en dat doel moet zeker haalbaar zijn. Ik heb er namelijk een voorbereiding opzitten, waarbij ik toch af en toe last had van blessures.”

“Zo had ik last van mijn knie en sukkelde ik ook lange tijd met een hernia. Ik heb echter een half jaar gehad om me goed voor te bereiden en heb bewust een zware trainingsweek met een zachte afgewisseld. Ik hoop er straks dus te staan.” Beny is met het WK allesbehalve aan zijn proefstuk toe. Hij is al sinds 1991 met powerlifting bezig.

Een nieuwe titel ?

“Ik ben ooit als liefhebber in de powerliftingclub van Isogym begonnen”, zegt hij. “Later ben ik in het wedstrijdcircuit gerold. Met succes, want tot op heden heb ik precies honderd Belgische titels in diverse categorieën behaald. Daar horen ook nog een reeks Europese en wereldtitels bij, maar daar ben ik de tel kwijt geraakt.” (lacht)

Beny’s absolute gewichtrecord is impressionant. “280 kilogram met squatten, 150 kilogram met bankduwen en 322,5 kilogram met deadliften”, somt hij op.

“Dat was al op mijn hoogtepunt. In 2006 haalde ik nog eens 310 kilogram, maar sindsdien is dat wat moeilijker geworden. Toch blijven de uitdaging en de zin om te doen het groot. Ik hoop straks dan ook een nieuwe titel aan mijn palmares toe te voegen.” (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier