Benefietavond in Dadizele om elektrische rolwagen te financieren

© Jan Stragier
Redactie KW

Oud-Daiselnaar Tom Pattyn en zijn Chinese partner Miao of kortweg Mia, raakten twee jaar geleden bij een ongeval betrokken. Mia werd uit de wagen geslingerd met zware letsels tot gevolg. Vrienden van Tom’s ouders pakken op zondag 2 april uit met een benefiet. Met de opbrengst ervan wordt er een elektrische rolwagen gefinancierd.

Tom Pattyn, een prille veertiger, bouwt al tien jaar aan een beroepsacrrière in Engeland. Hij is de zoon van Rik Pattyn en Kristin Logie uit de Remi Dewittestraat. “Na zijn studies volgde Tom nog bijscholing als programmeur”, opent vader Rik Pattyn. “Hij vond eerst in Parijs werk als IT’er, na vijf jaar verkoos hij naar Engeland te trekken. Daar bouwt hij al tien jaar aan een beroepscarrière. Momenteel werkt hij al enkele jaren in Newcastle. Daar leerde hij zijn partner, de Chinese Miao of kortweg Mia, kennen. Zij volgde in haar land de studies architectuur en deed er aan de universiteit van Newcastle haar doctoraatstudies.

Tom nam als vrijwilliger deel aan een project, waarbij hij Lego-blokjes moest verkopen om de kathedraal van Durham na te bouwen. Daar leerde hij Mia kennen. Met Pasen twee jaar geleden kwamen zij op meerdaags familiebezoek. Het was heel aangenaam met heel de familie samen de streek aan te doen. Maar bij de terugkeer naar Newcastle sloeg het noodlot toe. Van Dover moesten zij nog een 600-tal kilometer met de wagen rijden. Met nog tweehonderd kilometer voor de boeg zocht Tom langs de baan in Sheffield een plaats om even uit te rusten, maar door een onbekende oorzaak ging hij van de baan en crashte zwaar. Zelf kwam Tom met er met lichte verwondingen vanaf. Maar Mia werd uit de wagen geslingerd en zwaar gewond”, vat Rik samen.

Zwaar hulpbehoevend

“Mia liep daarbij een hersenletsel op met als gevolg dat de linkerkant helemaal verlamd is. Zij kan ook niet meer spreken noch schrijven zodat communicatie heel moeilijk is. Mia is dan ook zwaar hulpbehoevend en niet meer mobiel. Specialisten leren nu wel haar rechterhand weer gebruiken, zodat zij zich met een elektrische rolwagen zou kunnen verplaatsen. De financiële gevolgen zijn dan ook zwaar en op dat vlak moet het moeilijkste nog komen”, vult Kristin Logie aan.

De vrienden van Rik en Kristin, die van dat noodlottige gebeuren op de hoogte waren, wilden iets doen voor hen en hun zwaar beproefde zoon Tom. Rik Pattyn is bestuurslid van de fanfare Ridder Jans Zonen en speelt, net als Kristin, volleybal bij Ro Time Dadizele. “Zonder dat wij ervan op de hoogte waren, werd de idee geopperd om een benefiet te organiseren. Eigenlijk was er al een deel van de werkgroep gevormd met Annick Callewaert, Martine Delarue en Saskia Bekaert van de recreatieve ploeg. Francky Vandermeersch en Veerle Verborgh vervolledigden de werkgroep vanuit de fanfare. Wij sloten graag aan want moreel was dat al een onverwachte opsteker voor ons. Heel concreet werd beslist om de opbrengst van die benefiet te besteden aan de financiering van een elektrische rolstoel, die het leven van Mia toch een stuk comfortabeler moet maken”, zegt Kristin.

Men kwam binnen de groep al snel op een spaghettimaal uit. “We kozen voor zondag 2 april in het pc Den Ommeganck”, zegt Annick Callewaert. “Over de middag kan er aangeschoven worden. Volwassenen dragen ?12 bij, kinderen tot twaalf jaar betalen ?8. Na de middag is er en koffietafel en taartenbuffet.”

Maar er is ook animatie. De Rijazo’s of een vijftienkoppig ensemble van de Ridder Jans Zonen verzorgt er vanaf 11 uur een aperitiefconcert, de live televisieuitzending van de wielerklassieker de Ronde van Vlaanderen kan er op groot scherm gevolgd worden, er is kinderanimatie, het Beselaarse duo ‘Zomaar’ met Carlos Dewulf en Jan Rullens laveert er tussen de aanwezigen en Thomas Holvoet verzorgt ponyritten voor de kinderen. Kaarten bij de leden van de werkgroep en telefonisch bij Rik Pattyn op 0486 49 29 42 of via mail rikpattyn@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier