Benefiet ingenieurs zonder grenzen

Redactie KW

Op vrijdag 5 mei organiseert het Bellegemse ingenieursbedrijf Catael vanaf 19.30 uur een benefietavond in de Schuttersclub aan de Walleweg 60 in Bellegem. Markenaar Thijs Vral (24) komt er vertellen over zijn ervaringen in Madagascar.

“Catael steunt elk jaar wel enkele goede acties”, aldus Henk Capoen, die samen met Nikolas Taelman medezaakvoerder is van Catael. Nu we tien jaar bestaan, wilden we het iets ruimer zien en daarom organiseren we een benefietavond.” Henk leerde Thijs Vral kennen bij het lesgeven in Howest. “We waren elkaar opnieuw tegengekomen op de Bedrijvencontactdagen en Thijs deed bij ons ook al een vakantiejob.”

Warmste week

“Tijdens de warmste week van Studio Brussel was ik aan het chatten met Thijs, die toen in Madagascar aan het werk was. Toen ik hem vroeg of we niets konden doen voor hem, had hij onmiddellijk een organisatie op het oog die hij aan het werk had gezien. Momenteel werd er al 3.000 euro ingezameld. Op de benefietavond krijgt iedereen een pint en een zakje frieten.” Je betaalt minimum 15 euro, die integraal wordt doorgestort naar Steph’andava in Madagascar.

“Dat is een organisatie die zich inzet voor beter onderwijs in de arme regio, waar Thijs werkzaam was. Thijs komt vrijdagavond vertellen over zijn ervaringen in Madagascar en over hoe de organisatie allerlei initiatieven onderneemt om kinderen te motiveren om naar school te gaan. Het is niet evident om in deze arme regio voor onderwijs te kiezen. Als de kinderen naar school gaan, is er inschrijvingsgeld te betalen en kunnen de kinderen niet helpen om een inkomen te genereren”, zegt Thijs. “Thijs is meer dan sociaal ingesteld”, aldus Henk. “Hij was zo sociaal dat hij zelfs bereid was om zes maanden niets te verdienen en zich vrijwillig in te zetten.”

Twee jaar Delft

Thijs woont nog in Marke bij zijn ouders. Hij heeft drie zussen. Hij studeerde industrieel ingenieur electrotechniek in Kortrijk. Daarna trok hij voor twee jaar met een vriend naar Delft in Nederland om er na zijn master nog een master duurzame electrotechniek te studeren. Toen hij naar Delft vertrok, is Thijs gestopt als scoutsleider. “Ik wou graag nog een project in Afrika doen voor ik aan het werk ging. Eind oktober vertrok Thijs voor een half jaar naar Madagascar met Engineers Without Borders, een ngo die technische knowhow aanbiedt. In twee kleine dorpjes was er slecht geïnstalleerde elektriciteit. “Ter plaatse kon ik het systeem optimaliseren”, aldus nog Thijs.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier