Bemanning Louise-Marie net op tijd voor Kerstmis terug thuis

Redactie KW

De 155 bemanningsleden van het fregat Louise Marie zijn vrijdagochtend na een missie van 42 dagen de thuishaven van Zeebrugge binnengevaren.

Op het vaste land was het een emotioneel weerzien met de familie. Tijdens de missie werden 172 vluchtelingen gered. Eind januari vertrekt de bemanning terug voor vier maanden.

De operatie had als doel om de mensenhandel te stoppen en tegelijkertijd vluchtelingen in nood te helpen. De opdracht was alvast een succes. De bemanning kon 172 vluchtelingen redden en vermoedelijke smokkelaars overleveren aan de Italiaanse Kustwachtautoriteiten. Dit lukte dankzij doorgedreven observaties voor de Libische Kust. Bovendien beschikte het fregat over een Alouette III helikopter (wordt in de toekomst vervangen door Kaaiman helikopter), onmisbaar om de omgeving te verkennen.

Net voor de feestdagen is dit het ideale moment om terug thuis te komen

Op het vaste land waren er emotionele taferelen te bewonderen. Jonge koppels vlogen elkaar emotioneel in de armen, kinderen lieten de traantjes de vrije loop. “Net voor de feestdagen is dit het ideale moment om terug thuis te komen”, viel er overal te horen. Eind januari 2017 vertrekt het fregat opnieuw richting Noorse wateren, deze keer om deel te nemen aan het permanente gevechtseskader van de NAVO, de Standing NATO Maritime Group 1. In juli vertrekken ze vervolgens opnieuw om deel te nemen aan de operatie Sophia van de EU-vloot in de Middellandse Zee.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier