Bellewaerde: iets meer waar voor je geld

De recensenten van KW. © AXV
Axel Vandenheede

Een dagje Bellewaerde met vier kost 35 euro minder dan dezelfde uitstap naar Plopsaland. En toch scoort het Ieperse park net iets beter. Dat is toch de ervaring van onze reporter Axel Vandenheede, die beide parken grondig testte samen met zijn vrouw Tine en de kleine maar daarom niet minder bedreven recensenten Lotte en Aster. De score van Bellewaerde: 33/50.

PERSONEEL: 7/10

De veiligheidscontrole aan de ingang is streng: een medewerker bekijkt nauwgezet grote tassen en rugzakken (foto onder). Bezoekers worden steevast begroet met een ‘Goedendag/Bonjour’. De medewerkers die wij een vraag stellen zijn Vlamingen die meer dan een woordje Frans spreken. Iedereen is bereid om wat uitleg te geven over een diersoort of de weg te wijzen, al horen we een paar keer dat iemand aan zijn eerste dag bezig is en nog niet echt op de hoogte is.

HORECA: 6/10

Vooral de prijs van drank valt op: 2,60 euro voor een blik frisdrank van 33 centiliter. Ook snacks zijn prijzig. Wat dagschotels betreft valt het mee: vol-au-vent met frietjes voor 10,95 euro, een kinderdagschotel kost 7,75 euro. Telkens zonder groenten. Wie wil kan voor een menu gaan: 15,75 euro voor een volwassene en 10,75 euro voor een kind. Daarin zitten een drankje, een gerecht, saladbar (enkel volwassene) en dessert of koffi e. Wij eten in restaurant Carrousel. De keuze is ruim: vlees, vis, pasta, groenteburger en een saladbar. Het restaurant werkt met zelfbediening. De zitruimte is ruim, er is veel lichtinval en er zijn voldoende kinderstoelen, al doet ze wel aan een refter denken. Vriendelijk personeel schept het eten in borden. Heel kleine borden. Een strategie om het oog van de bezoeker te misleiden? Het lijkt erop, al moet iedereen achteraf toegeven dat de portie voldoende was. De vol-au-vent is lekker, behalve de gehaktballetjes erin. Die hebben een industriële smaak. Ook de gehaktballetjes in tomatensaus vallen tegen. De frietjes zijn wel lekker. De restaurants van Bellewaerde hebben wifi.

ATTRACTIES: 6/10

Bellewaerde richt zich vooral op oudere kinderen en volwassenen. Het kinderdorp is heel klein met maar zes attracties en een speelplein. Bovendien staan er te weinig zitbanken. Voor veel andere ttracties is de minimumlengte 120 en zelfs 130 centimeter. Slechts op enkele attracties mogen kleinere kinderen mits begeleiding van een volwassene. Jammer dat de nieuwe attractie Dawson Duel pas in mei opent, voor ons komt dat te laat. Het dierenpark maakt veel goed voor de kleinsten. Olifanten, aapjes, giraffen… De treinrit door het leeuwen- en tijgerpark valt ook in de smaak, zeker wanneer enkele leeuwen vlak naast het spoor komen liggen en een tijger de trein volgt. De kinderen vinden het even leuk als een ritje op kinderattracties als de Vlinders of de Kikker. Bellewaerde is een groene oase. Een gróte groene oase: wanneer we het park verlaten, staan er ruim 9.000 passen aangeduid op mijn stappenteller. Voor minder mobiele mensen is dat een nadeel.

NETHEID/ONDERHOUD: 8/10

Veel schoonmaak- en onderhoudspersoneel is er vandaag niet te zien, maar de toiletten en de paden in het park zijn proper. Na een toiletbezoek kan je feedback geven: er hangt een digitaal bord met drie knoppen (groen, geel, rood). Bellewaerde wil zo veel mogelijk recycleren: zo staan er goed verspreid blauwe vuilnisbakken voor pmd. Aan een aantal vuilnisbakken hangt een dispenser voor sigarettenpeuken. De rokers gebruiken die ook. De attracties zien er goed onderhouden uit: alles kreeg recent nog een likje verf. Het vele groen in het park is gesnoeid en de paden zijn onkruidvrij, op enkele schoonheidsfoutjes na.

BELEVING: 6/10

Bellewaerde ademt niet één bepaalde sfeer uit: je lijkt eerder in een groot park te wandelen met attracties. Op veel plaatsen speelt muziek, de ene keer pop, de andere keer instrumentaal. Storend is die muziek niet. Op de leeuw na, de mascotte van het park, lopen er geen figuren rond. Je kunt met hem op de foto zonder dat ook een fotograaf van het park een foto neemt. De app voor smartphone van Bellewaerde is overzichtelijk. De wachttijden die erin staan aangegeven per attractie zijn echter niet accuraat.

Bellewaerde: iets meer waar voor je geld

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier