Belleroche wordt nieuwe woonwijk in hartje Oudenburg

Dinsdag werd ceremonieel de eerste spadesteek gegeven door burgemeester Ignace Dereeper en de partners van het project Belleroche. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op de site Belleroche in de Ettelgemsestraat in Oudenburg, waar volgend jaar een nieuwe woonwijk uit de grond zal rijzen, vond de ceremoniële eerste spadesteek plaats.

Burgemeester Ignace Dereeper droomt al 20 jaar van dit project dat hij nu eindelijk gerealiseerd zal zien. “Mits veel geduld gebeuren nog mirakels. Dit is de kroon op mijn bijzonder lange levensweg“, zegt de burgervader.

Het project Belleroche is een samenwerking tussen WVI, Stad Oudenburg, sociale bouwmaatschappij De Mandel en twee privépartners, Danneels en Novus.

Op de site, die genoemd is naar dame de Belleroche die in 1849 een hospice oprichtte voor gebrekkige vrouwen, worden kavels verkocht, komen er koop- en huurwoningen en aanleunappartementen voor senioren. “Een ideale troef is het lokaal dienstencentrum in opbouw”, vindt Eric De Keyser, directielid van De Mandel.

Deze nieuwe verkaveling met zowel sociale huurwoningen en sociale kavels, maar ook koopwoningen, heeft een oppervlakte van bijna 3 hectare. Zo wordt er opnieuw extra woongelegenheid gecreëerd voor 76 gezinnen.

Kavels

Geert Sanders, directeur van WVI, schetste de inbreng van zijn dienst in het project Belleroche. “Wij bepalen niet zelf het beleid, dat doet de stad of gemeente. WVI biedt ondersteuning bij de realisatie van bepaalde ambities, zoals hier in Oudenburg. Dat betekent dat we adviesbureau zijn. Op de site Belleroche bieden wij kavels aan tussen 350 en 600 m². We werken hier momenteel aan nog twee projecten: in de Pardoenstraat en de Blekerijstraat. De verkavelingsaanvraag hiervoor is in voorbereiding.”

Naast ondersteuning bij betaalbare woonprojecten ontwikkelt WVI ook bedrijventerreinen. “In de loop van de volgende legislatuur staat de start van de volgende fase van Steengoed op de planning”, aldus nog Geert Sanders.

Wegeniswerken

De wegeniswerken zijn intussen gestart en worden uitgevoerd door de firma Verhelst. Die neemt naast het aanleggen van de straten ook de riolering en de groene omgevingswerken voor haar rekening.

Tegen de vakantie van de bouw zouden die straten zijn aangelegd en is er al een duidelijk zicht van hoe de woonbuurt Belleroche er straks zal uitzien.

Wie interesse heeft in de bouwgrond, kan hiervoor aankloppen bij WVI, www.wvi.be/aanbod/wonen of 050 36 71 71. Er wordt voorrang gegeven aan Oudenburgenaars of wie in Oudenburg werkt. Voor een sociale huurwoning kan men terecht bij De Mandel, www.mandel.be. Meer info over de koopwoningen van Danneels en Novus is te vinden op hun website, www.danneels.be en www.novus-projects.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier