Belgen en Fransen brainstormen over toekomst douanesite in Poperinge

Redactie KW

Woensdagavond kwamen een paar honderd mensen, zowel Fransen als Vlamingen uit de grensstreek, samen om eens te luisteren naar de plannen over de toekomst van de voormalige douanesite Callicanes. Het gebouw werd ingehuldigd in 1988, maar sinds het Schengenakkoord staat het er al jaren te verkommeren.

Wie van Frankrijk naar Poperinge rijdt ziet bij het binnenkomen van ons land een troosteloze puinhoop. Gedeputeerde Jean de Bethune: “Een grens heeft altijd een soort attractieve waarde, maar dit is hier zeker niet meer het geval. De Provincie, de Communauté de Communes de Flandre Intérrieure (CCFI) en het stadsbestuur van Poperinge wilden iets doen aan het probleem. Eénmaal per jaar komen de politiek verantwoordelijken van de partners in een stuurgroep samen om de voortgang van het project te bespreken, zodat zij niet enkel betrokken worden bij een officieel start- en eindmoment. Bedoeling is om hun betrokkenheid bij het project te verhogen en de aansturing van het project te bewaken.”

Maandag kregen de omwonenden de primeur van het project, en zij konden allerlei vragen stellen en aanmerkingen maken. De inwoners van Godewaersvelde hadden vooral vragen over het te drukke en snelle verkeer. Woensdag was het de beurt aan het grote publiek, dat kon genieten van een boerenmarkt met authentieke en artisanale streekproducten. Tevens was er een optreden van de Frans-Vlaamse muziekgroep, een tentoonstelling, en een film over het grensverleden.

De herbestemming van de site is een project van de Provincie en de CCFI binnen Partons 2., een grensoverschrijdende Samenwerkingproject, dat staat voor PARTicipatieve ONTwikkeling van de streek.

Frederic Rasier van het bureau maat-ontwerpers: “Wij hebben veel ervaring met dat soort werk. Maar dit wordt een hele klus. In ons masterplan vragen we ons af er genoeg bedrijven zijn op de site, of juist niet. We kunnen er ook een soort marktplein van maken, of er een grote toren bouwen om er evenementen, concerten en theater in onder te brengen. Het kan ook een mix van allerlei scenario’s worden, met eventueel een nieuwe servicezone.”

Veel concrete plannen kregen de aanwezigen dus niet.

De Provincie voorziet een budget van 701.477 euro. Het totale budget bedraagt 2.247.715 euro. De kostprijs wordt voor 55% gesubsidieerd door de Europese Unie.

(AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier