Belager mag eigen woning niet meer in na contactverbod

© CMW
Redactie KW

De rechter in Ieper heeft een 49-jarige man uit Passendale veroordeeld voor het belagen van een vrouw uit Oostnieuwkerke. De man kreeg een contactverbod opgelegd voor een straal van 650 meter. Een gevolg daarvan is dat de man zijn eigen woning niet meer binnen kan, want hij is op dit moment aan het bouwen op een afstand van 320 meter van de woning van zijn slachtoffer.

M.D. leerde zijn slachtoffer, de zus van Stadens schepen Bart Vynckier (N-VA), kennen via de bank waar de vrouw werkte. De twee kregen een vriendschappelijke relatie, maar toen voor de man duidelijk werd dat er niet meer inzat, begon hij haar lastig te vallen. De man werd daarvoor eerder al veroordeeld, maar dat belette hem niet opnieuw in haar buurt te komen. Er volgden nieuwe klachten en de man werd voor een tweede keer voor de rechter gebracht. Die veroordeelde hem nu tot een celstraf van 14 maanden met uitstel en een contactverbod van 650 meter. Voor de belager heeft dat contactverbod zware gevolgen, want hij is op 320 meter van de woning van de vrouw is hij een huis aan het bouwen. Het vonnis van de rechter betekent dat hij dat pand in aanbouw niet meer binnen mag.

“Die man ging dan ook veel te ver”, reageert schepen Vynckier. “Hij reed mijn zus klem of stond plots voor haar in de winkel.” Het was ook de schepen die de man in eerste instantie een bouwvergunning voor M.D. weigerde. “Ik kon toch niet zomaar toelaten dat die man die mijn zus al vijf jaar lang terroriseert zo dicht bij haar kwam wonen?” De provincie gaf echter een positief advies, zodat M.D. met de bouw van zijn huis begon. De gemeente Staden trok echter op haar beurt naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. “Die man trok zich daar echter niets van aan en begon alvast te bouwen. Ondertussen staat de ruwbouw er al”, klinkt het.

Beroep?

Op de rechtbank had de verdediging gepleit dat de woning op 700 meter afstand lag van het huis van de vrouw. De rechter baseerde zich daarop en zei dat de man dus wel nog bij zijn woning zou kunnen. Nu blijkt dat de werkelijke afstand een stuk minder is dan 650 meter, zit de beklaagde met de gebakken peren. Zijn slachtoffer moet hij ook een schadevergoeding van 1.500 euro betalen. Meester Filip De Reuse, die M.D. verdedigde, zal eerst het vonnis bestuderen en dan eventueel beroep aantekenen. De raadsman had de vrijspraak gevraagd. “Die bouwgrond had hij daar beter niet gekocht, maar het ging om een laatste lot en hij kon het voor een stille prijs op de kop tikken“, aldus meester De Reuse. “Trouwens, de laatste jaren liet hij die dame met rust, want hij heeft nu een relatie met een andere vrouw.” In de zaak was aanvankelijk ook burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open VLD) betrokken. De burgervader werd immers ook bedreigd door de man. Vanderjeugd trok zijn burgerlijke partijstelling echter terug in.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier