Bekenden en minder bekenden schrijven brieven ‘Aan De IJzer’

Op de foto zien we onder andere directeur Dirk Demeurie, voorzitter Paul De Belder, Eric Baranyanka, John Crombez, eerste schepen Kurt Vanlerberghe, schepen Karline Ramboer, Wouter Van Bellingen, mensen van Amnesty International en een groep mensen die mee kwam schrijven. © ACK
Redactie KW

In het Museum Aan De IJzer in Diksmuide werden zondag brieven geschreven voor Amnesty International.

Op zondag 9 juli was het dag op dag honderd jaar geleden dat de frontsoldaten hun ontgoochelingen en verzuchtingen neerschreven in ‘open frontbrieven’. Daarin klaagden ze taal- en sociale wantoestanden aan en in eerste instantie werd geschreven ‘op hoop van’ naar koning Albert I. Maar het zou niet baten. Hoe meer de jaren vorderden, hoe groter de ontgoocheling werd. Nu, honderd jaar jaar later, leven nog vele duizenden mensen in onzekerheid ontgoocheling en mensonwaardige omstandigheden. Ook nu is er nog maatschappelijke uitsluiting en sociale onrechtvaardigheid en is er nog altijd oorlog en geweld. Museum ‘Aan de IJzer’ staat voor een Vlaanderen waarin iedereen meetelt en daarom worden ook jaarlijks zonnebloemen uitgedeeld met deze boodschap.

Dit jaar startte om 10 uur de actie ‘brieven schrijven’. Bezoekers, vluchtelingen, nieuwe Vlamingen, bekende en minder bekende personen kwamen meeschrijven. Er werd niet enkel in de foyer geschreven, maar ook op de Via Dolorosa, onder begeleiding van Wouter Van Bellingen en Siegfried Vynck en in gezelschap van Eric Baranyanka, John Crombez, eerste schepen van Diksmuide Kurt Vanlerberghe, schepen van Diksmuide Karline Ramboer, directeur ‘Aan De IJzer’ Dirk Demeurie, voorzitter ‘Aan de IJzer’ Paul De Belder en conservator Peter Verplancke, die ook in de crypte een rondleiding met uitleg gaf aan de mensen die in het LOI verblijven.

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier