Bekende horecaman uit Oostende geveld door vleesetende bacterie

Redactie KW

De bekende horecaman Alain Tournoy uit Oostende herstelt in het ziekenhuis van een zeldzame vleesetende bacterie.


De zogenaamde vleesetende bacterie is een besmetting via een (kleine) wonde, die zich razendsnel verspreidt via het onderhuidse bindweefsel waar het spier- en vetweefsel vernietigt. Het kan tot helse pijnen lijden, die niet in verhouding staan tot de grootte van de wond. In sommige gevallen leidt het tot amputaties en is het zelfs dodelijk. Het bekendste slachtoffer van de vleesetende bacterie is bv-kapper Glenn, die in de zomer van 2009 bezweek aan de besmetting.

“Er zaten kleine insecten op”

“Het was dus even schrikken toen de dokter de diagnose stelde”, zegt Alain Tournoy vanop zijn ziekenhuisbed. De zaakvoerder van restaurant Charles Lindbergh ligt sinds dinsdag in het ziekenhuis, nadat hij hevige koorts en serieus pijn had door een ogenschijnlijk onschuldige wond. “Eind oktober ben ik twaalf dagen op reis gegaan naar Gran Canaria. Ik had er twee kleine wondjes aan het linker onderbeen, die ik door de jeuk telkens opnieuw openkrabde. Op een bepaald moment zaten er zelfs vreemd genoeg kleine insecten op. Intussen is het duidelijk: het is altijd beter een plakker op een wonde te doen in het buitenland”, vertelt Alain.

Eens terug thuis moest de horecaman vaststellen dat de wonden niet genazen. Integendeel. “Ze werden zelfs wat groter. Toch stelde ik me er aanvankelijk nog niet echt vragen bij. Het was wellicht wat ontstoken, dacht ik”.

“Ik heb heel veel geluk gehad

Na enkele raadplegingen bij de huisdokter ging de man op aanraden van zijn vriendin Heidi Ruysschaert en zijn vader naar de spoedafdeling van het ziekenhuis. “Omdat de antibiotica niet hielp, ik intussen hevige koorts had, én me ook ziek voelde”, legt Tournoy uit. De dokters beslisten meteen om de Oostendenaar op te nemen in het ziekenhuis en een bloedonderzoek uit te voeren. Enkele dagen later kwam het verrassende verdict: een vleesetende bacterie. “Mijn ganse onderbeen stond intussen rood, tot aan mijn tenen. Ik kon er ook amper op wandelen. Achteraf gezien heb ik duidelijk veel geluk gehad. Blijkbaar heb ik een sterk immuunsysteem, waardoor de bacterie, die al veertien dagen in mijn bloed zat, niet meteen kon doorzetten. De bacterie zat nog in een beginfase.”

“Gelukkig waren we er vroeg genoeg bij”, zegt Alain Tournoy, die normaal gezien vandaag het ziekenhuis mag verlaten. “Maar ik zal het nog wat rustig aan moeten doen. Ik voel me fysiek nog altijd wat zwak. Maar mijn geest is wel helder genoeg om toch opnieuw wat te werken.”

(DJ – Foto DJ)