Bekend oud-persfotograaf Maurice Terryn overleden

© Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Maurice Terryn, de bekende oud-persfotograaf uit Izegem, is zondagavond overleden. Hij werd 85 jaar oud.

Maurice Terryn, die aanstaande vrijdag zijn 86ste verjaardag zou vieren, is een monument in de Belgische perswereld. De Izegemnaar was liefst vijftig jaar lang persfotograaf voor zowat alle mogelijke media. “De Weekbode, Het Wekelijks Nieuws, Het Volk, Het Laatste Nieuws, Sport 70… Mijn vader heeft voor alle titels foto’s genomen”, aldus zijn zoon Danny (52).

Grote sportfanaat

Maurice Terryn had zijn hele carrière lang een gezonde voorliefde voor sport. “Zo was hij de enige Belgische fotograaf die aanwezig was in Montréal in Canada in 1974, toen Eddy Merckx wereldkampioen werd. Hij was ook de huisfotograaf van de betreurde Roeselaarse wielrenners Jean-Pierre Monseré en volgde ook de carrière van topbokser Jean-Pierre Coopman uit Ingelmunster op de voet. Ook met Freddy Maertens had Maurice een erg goed contact en hij was vaak op post bij de wedstrijden van zowel Club als Cercle Brugge.”

In 2005 hing hij op 75-jarige leeftijd zijn fototoestel aan de haak, na een carrière van liefst een halve eeuw. Zijn foto-archief werd verkocht aan de stad Roeselare en Izegem.

Grote familie

Het laatste anderhalf jaar ging de gezondheid van Maurice Terryn achteruit. Zondag 29 mei is hij om 22.50 uur gestorven in de SInt-Jozefskliniek van Izegem, omringd door zijn familie. Naast Danny, die in Tielt woont, had hij nog een zoon: Eddy (57). Hij woont in Ardooie. Met zijn echtgenote Denise Versavel (85) woonde Maurice zijn leven lang langs de Meensesteenweg op de Bosmolens in Izegem, maar twee maanden geleden was het echtpaar verhuisd naar een bejaardenwoning op ‘t Vijverhof, aan de overkant van hun vertrouwde straat. Maurice was de grootvader van vier kleinkinderen en had ook drie achterkleinkinderen.

De uitvaart vindt plaats in intieme kring. Wie Maurice Terryn een laatste groet wil brengen, kan terecht bij Begrafenissen Depoorter in Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier