Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede en Cura worden samen Curando

Redactie KW

Vzw Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën Ruiselede, die vorig jaar fuseerde met de thuisverpleging organiserende vzw Cura, heeft de nieuwe vzw Curando opgericht.

In 1991 werd de vzw Bejaardenzorg O.L.V. van 7 Weeën opgericht door de gelijknamige kloostercongregatie met vestigingen in Brugge, Beernem, Ruiselede, Dentergem en Heestert. De voorbije 24 jaar evolueerden de voorzieningen tot woonzorgcentra en werd de dienstverlening uitgebreid met assistentiewoningen, dagverzorgingscentra, centra voor kortverblijf en een lokaal dienstencentrum.

De fusie met de thuisverplegingsdienst vzw Cura was het startsein voor een reorganisatie. Die leidt nu tot de oprichting van de nieuwe vzw Curando. Dirk Lips, algemeen directeur van de nieuwe vzw : “De vernieuwde vzw wordt vandaag ingedeeld in vijf woonzorgzones: Curando Noord (Brugge), Curando West (Assebroek), Curando Oost (Beernem), Curando Midden (Ruiselede) en Curando Zuid (Heestert). Met de vzw willen we verschillende vormen van dienstverleningen op een geïntegreerde manier aanbieden in alle woonzorgzones. Hierbij moet er meer aandacht gaan naar de individuele persoon, zorg op maat dus. Vertrekbasis is het verlangen van steeds meer mensen om de organisatie van hun eigen leven zo lang mogelijk in handen te blijven houden.”

Nieuwbouwplan

Gevolgen voor het personeelsbestand heeft dit niet, wel voor het personeel. „We zullen hen moeten vragen om zich bij te scholen, zodat we nog meer kunnen groeien in dienstbaarheid”, geeft Lips aan.

Voor elk gebouw van vzw Curando dat niet meer aan de hedendaagse normen voldoet een nieuwbouwplan uitgewerkt. “We gaan ook de bestaande vrijwilligerswerking verder uitbouwen en aanvullen met ‘Gemeenschapsmunt’ in Brugge en Zedelgem en ‘Toekomstfonds’ in Beernem, projecten die respectievelijk een jaar en een twee maanden geleden opgestart werden om de mantelzorg te ondersteunen. Tevens gaan we de thuisverplegingsdienst Cura verder ontplooien in elke woonzorgzone.”

(SVV)