Bejaarde man uit Oostkamp gaat naar hoeren met geld demente broer

Redactie KW

De rusthuisfacturen van de broer bleven intussen onbetaald.

Een 80-jarige man riskeert tien maanden celstraf met uitstel omdat hij met het geld van zijn demente broer (89) naar de hoeren ging.

Jarenlang leefden de 80-jarige W.D. en zijn 89-jarige broer onder een dak in Oostkamp. Maar toen de oudste broer dement werd, verhuisde die naar het Woonzorgcentrum Ter Luchte in Ruddervoorde. W.D. bleef kosteloos in het huis van zijn oudste broer wonen en begon diens bankkaart te misbruiken.

“En het was heus niet enkel om boodschappen te doen”, stelde de advocaat van de gedupeerde broer. “Hij gebruikte het geld ook om naar de dames van plezier te gaan. Intussen stapelden de facturen in het rusthuis zich op.” De feiten kwamen in december 2014 aan het licht toen de demente broer onder voorlopige bewindvoering werd geplaatst. Er bleken toen voor 10.000 euro aan rusthuisfacturen niet betaald. Het onderzoek wees uit dat W.D. met de bankkaart van zijn broer in totaal 13.000 euro had afgehaald, maar dit geld niet gebruikt had om de facturen te betalen.

“De feiten zijn verwerpelijk, maar gezien de leeftijd van de beklaagde en zijn blanco strafblad lijkt een effectieve celstraf niet aangewezen“, toonde de procureur zich mild. “Mijn cliënt gaat nog wekelijks langs bij zijn broer”, stelde Stijn Leliaert, de advocaat van W.D. “Het is zeker niet zo dat hij hem bestolen heeft en in de steek heeft gelaten. Tot het moment dat zijn broer naar het rusthuis ging heeft hij er altijd voor gezorgd. Maar hij bleef alleen achter en leeft van een zeer karig pensioen. Hij heeft geen spaargeld en bovendien werd hij door de vrederechter veroordeeld tot het betalen van achterstallige huur aan zijn broer. Ik hoop dan ook op enige mildheid.” De rechter wou weten waarvoor W.D. het geld van zijn broer gebruikte. “Voor eten en ik heb er ook werkmateriaal mee gekocht, zoals zagen en boren”, beweerde de gepensioneerde meubelmaker. “Wel verkoop die dan en geef het geld terug aan uw broer”, repliceerde de rechter, die op 25 april uitspraak zal doen in de zaak.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier