Bejaarde bewoners van woonzorgcentrum uit Kortrijk vliegen met heli boven nieuwbouw

De eerste helikopter vertrekt met piloot Barbara Stichelbout. © EDB
Redactie KW

Enkele bewoners van wzc Sint Vincentius in Kortrijk hebben donderdagnamiddag vanuit de lucht een kijkje kunnen nemen naar de nieuwbouw waar ze binnenkort hun intrek in zullen nemen.

Het begon allemaal op een bewonersraad op afdeling Groeningekouter. Jacques de Graeve (80) en Eric Staelens (80) antwoordden op de vraag naar hun dromen dat ze graag nog eens in een helikopter gevlogen hadden. Toen de directie en het personeel dat voorstel ook aan de rest van de bewoners voorlegde, bleken er nog wel meer gegadigden te zijn, al dan niet om de luchtdoop samen met een familielid te maken. Donderdag trokken dan ook vier bewoners en enkele familieleden met drie begeleiders naar Wevelgem. Ze werden verdeeld over twee helikopters.

Anna Ryckebosch (91) vloog voor de eerste keer. Haar zoon Luc Martens vergezelde haar. Voor Eric Staelens was meevliegen in een helikopter een kinderdroom. “Ik moest 80 jaar wachten voor mijn droom kon uitkomen. Ik was nog nooit van de grond geweest”, grapt Eric. Jacques de Graeve ging vroeger vaak met zijn broer Etienne mee met sportvliegtuigjes. “Dat is niet hetzelfde”, zegt Jacques. Ook voor Lydia Demeyere (89) was het vliegen niet nieuw. “Ik ging zelfs nog met een luchtballon mee.” Lydia kreeg eveneens het gezelschap van haar zoon Johan Loosveld.

Etienne de Graeve is thuis in de luchtvaart. Hij kwam een kijkje nemen naar zijn broer Jacques, die voor het eerst in een helikopter meevloog.
Etienne de Graeve is thuis in de luchtvaart. Hij kwam een kijkje nemen naar zijn broer Jacques, die voor het eerst in een helikopter meevloog.© EDB

Aangezien de bewoners op het einde van het jaar verhuizen naar een nieuw gebouw, werd er boven de nieuwbouw op de Houtmarkt gevlogen. Er werden natuurlijk ook foto’s genomen. “Het is een mooi complex. We bevonden ons op 300 meter boven het gebouw. De piloten konden niet lager vliegen, omdat het gebouw zich in het centrum bevindt en niet iedereen hoort graag een helikopter boven zijn hoofd.” De twee helikopters met in elk twee bewoners en een familielid bij de piloot, vlogen ook naar de Gavers in Harelbeke. “We waren verwonderd hoe klein dat eigenlijk is,” zeggen de senioren. Zowel Jacques, Eric, Anna en Lydia als hun familieleden waren in elk geval een fantastische ervaring rijker. Ze vonden het fijn om telkens ook de andere helikopter te zien.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier