Beha’s kleuren bomen in pop-up ‘t Vaartje in Lissewege

Ingrid Vandamme, Hedwig Vansteenkiste en Erik Snauwaert: "Mede door de uitbreiding van de site kan iedereen hier ook gewoon van de rust genieten." © Davy Coghe
Redactie KW

Deze zomer pakt pop-upontmoetingscentrum ‘t Vaartje uit met 50 jaar Femmes Liberées. Initiatiefneemster Ingrid Vandamme herdenkt zo de vrouwenbeweging. Daarbij vraagt ze ook een unieke bijdrage van de vrouwelijke bezoeker. “Door het ophangen van een beha aan de kapstok tonen we eigenlijk respect voor de actie van 50 jaar geleden.”

De kunstinstallatie Femmes Liberées trekt dezer dagen heel wat bezoekers. Met de installatie wil Ingrid Vandamme, bezieler van ‘t Vaartje, 50 jaar vrouwenrechten onderstrepen. In 1968 kende ons land een tweede feministische golf, ook wel de vrouwenbeweging genoemd.

Aan de kunstinstallatie vind je ook de tekst van het lied met de gelijknamige titel van de Franse zanger Julien Clerc. En uniek, de initiatiefneemster vraagt dames die op bezoek komen om een beha mee te brengen. Die wordt dan opgehangen in een boom of kooi.

Ode

“In de grote bomen hangen vogelkooien”, zegt Ingrid Vandamme. “Daarnaast vind je er ook een oude wieg, strijkijzers en een kapstok. Door het ophangen van de beha aan de kapstok tonen vrouwen eigenlijk hun respect voor de actie van 50 jaar geleden. Het is een soort van ‘ode aan’. Het doet vele dames eens filosoferen. Groepjes dames blijven vaak even langer bij de kunstinstallatie hangen en het doet hen stilstaan bij hun positie. Ondertussen hangt er al een veertigtal beha’s.”

“Ik heb tal van dames aangesproken om hun medewerking te verlenen. Zo verwacht ik binnenkort ook enkele schepenen en gemeenteraadsleden die hun hand naar dit project uitreiken”, duidt Ingrid. “Je kan er ook een eigen geschreven tekst of boodschap neerzetten.”

“Groepjes dames blijven vaak even langer bij de kunstinstallatie hangen”

Door het warme weer kwamen al heel wat bezoekers langs. “Zij genoten van onze site met een drankje of een picknick. Er kan hier eveneens iets te eten en een drankje gekocht worden. Onder de bomen kunnen mensen even genieten van de schaduw. Mede door de uitbreiding van de site kan iedereen hier ook gewoon van de rust genieten. Ook heel wat fietsers onderbraken hun route om hier even te vertoeven.”

Op de site zijn er eveneens 40 strandcabines omgetoverd tot mini-kunstgalerieën. Tal van kunstenaars stellen daar hun werk tentoon. “In het weekend voorzien we ook telkens live muziek”, gaat Ingrid verder.

Vive la fête

“Nu zaterdag 14 juli staat alles in het teken van de Franse nationale feestdag met Vive la fête’. Je kan er komen petanque spelen, er zullen Franse chansons afgespeeld worden en er is een concert door het Jo Arend Combo en Vera Dobbelaere. Tijdens dit optreden om 14 uur brengen ze een ode aan Edith Piaf. Ook andere Franse chansonniers komen aan bod. Op zondag 15 juli is er ook live muziek met ‘Sweet Spot’ en ‘Floor & Co’; die laatste brengt jazz en soul naar ‘t Vaartje”, aldus nog Ingrid. (SR)