Begraafplaatsen in Brugge blijven ook na vandalisme ‘s nachts open

Redactie KW

Het schepencollege van Brugge zat maandagochtend samen om de kwestie te bespreken.

De vergadering over de Brugse begraafplaatsen kwam er nadat jonge vandalen vorig weekend lelijk tekeer gingen op het Stedelijk kerkhof in Sint-Kruis. De nabestaanden reageerden verontwaardigd en vroegen maatregelen.

Tijdens de zitting maandagochtend kwamen verschillende voorstellen aan bod. “Maar structurele maatregelen zijn er nog niet genomen“, zegt schepen Martine Matthys (CD&V). Eén van de voorstellen die op tafelt ligt is om het aantal ingangen van de begraafplaatsen te beperken. Op die manier zouden de kerkhoven niet langer als sluiproute kunnen gebruikt worden én is het eenvoudiger om de begraafplaats in het oog te houden. “Persoonlijk ben ik daar absoluut geen voorstander van”, gaat schepen Martine Matthys verder. “Het zijn voornamelijk senioren die de begraafplaatsen bezoeken. Het beperken van het aantal ingangen zorgt ervoor dat ze een langere weg moeten afleggen en zo worden zij mee gestraft.”

Ad-hoc

Binnenkort zit het stadsbestuur samen met de politie om de situatie rond de begraafplaatsen ad hoc aan te pakken. Concreet houdt dat in dat men afhankelijk van de specifieke situatie of het tijdsstip maatregelen zal nemen. Om een simpel voorbeeld te geven: als er een match is van Club Brugge, zal de mogelijkheid bekeken worden om de begraafplaats van Sint-Andries tijdelijk af te sluiten. Meer specifiek voor het kerkhof van Sint-Kruis, waar de vernielingen plaatsvonden, kan dat betekenen dat de lokale politie een oogje in het zeil houdt als er net in de buurt een fuif wordt georganiseerd. De begraafplaatsen ‘s nachts afsluiten is voorlopig geen optie. “In de eerste plaats omdat slechts een handvol Brugse begraafplaatsen over een poort beschikken. Daarnaast is ook het gebrek aan personeel een van de oorzaken dat het afsluiten van het kerkhof na een bepaald uur geen optie is. Al wil ik ook te allen tijde garanderen dat mensen hun overleden familielid kunnen bezoeken wanneer ze willen”, besluit schepen Martine Matthys. Kort samengevat liggen er heel wat voorstellen op tafel, maar is er structureel nog niks beslist.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier