Begraafplaats van Wakken krijgt poëtisch tintje voor Allerheiligen

Redactie KW

Op 1 november is het Allerheiligen en in Wakken willen ze het kerkhof voor die gelegenheid alvast wat extra cachet geven.

Burgemeester Koenraad Degroote heeft poëtische plannen met het kerkhof van Wakken. (Foto evwd)

De gemeente is er nu al druk bezig met een opsmuk van de begraafplaats. Tegen Allerheiligen komen er naast extra groen ook borden met gedichten van Wakkenaars. De bezoeker wordt door de poëzie geleid naar plekken waar hij anders niet komt.

“Tot mijmeren aanzetten”

Als het aan burgemeester Koenraad Degroote (Eendracht) ligt, zien de begraafplaatsen er in de vier deelgemeenten binnenkort groener uit én zal er poëzie te lezen zijn. Proefproject wordt het Wakkens kerkhof waar veertien gedichten verspreid zullen worden aangebracht. “Het zal uiteraard poëzie zijn die past op zo’n plaats en die tot mijmeren aanzet”, aldus Koenraad Degroote. “De voorwaarde is wel dat de dichters een link hebben met het dorp.”

Zo mag de bekende poëet Gwy Mandelinck (Guido Haerynck), die in Wakken geboren is, bijvoorbeeld niet ontbreken. Een werk van André Demedts is te lezen nabij de begraafplaats van zijn grootouders. Ook pennenvruchten van jonge kunstenaars zoals Paul Cannie en Isabelle Haerens krijgen een plek op het kerkhof. “We willen de kerkhofbezoeker leiden naar plaatsen waar hij anders niet komt”, zegt de burgemeester. “Daarom zijn de gekozen locaties niet voor de hand liggend. De borden zullen aan de muur hangen of op een sokkel staan.”

(evwd)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt