Begijnhof in Kortrijk krijgt camerabewaking

Aan de ingang van het begijnhof hangt er een camera. © AXV
Axel Vandenheede

Het Kortrijkse stadsbestuur heeft een vraag gestuurd naar de privacycommissie om de bewakingscamera’s in het begijnhof te activeren.

Gewezen burgemeester Stefaan De Clerck (CD&V) vraagt zich wel af waarom er daar bewakingscamera’s moeten hangen. “Op zich zijn die natuurlijk interessant om alles in de gaten te houden. Maar het Begijnhof is een besloten omgeving: om 9 uur ‘s avonds gaan de deuren dicht, om 7 uur ‘s morgens gaan ze weer open. Het gaat hier om een vredige omgeving. Waarom moeten daar dan camera’s hangen? Je pleegt zo een inbreuk op de privacy. Je moet ook aantonen waarom je camera’s wil hangen. Maar we hebben geen bijkomende info daarover en de bewoners die ik contacteerde wisten van niets.”

OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SPA) was het niet eens met raadslid De Clerck. “Het begijnhof is een publieke plaats, want het is de helft van de dag toegankelijk. In het dossier staat ook waarom er camera’s komen.”

“Na de diefstal van de historische munten moesten we meer veiligheidsmaatregelen nemen” – Philippe De Coene

“Wat is de voorgeschiedenis? Een tijd geleden werden in het belevingscentrum historische munten gestolen. We hebben toen beseft dat we meer veiligheidsmaatregelen moesten nemen. We hebben de camera’s ook besproken met de bewoners. Die vier buitencamera’s hangen daar trouwens al meer dan een jaar. Nu vragen we de privacycommissie de toestemming om ze ook te gebruiken.”

“Een beetje grof”

Stefaan De Clerck vindt het niet kunnen dat die camera’s daar eigenlijk al hingen. “Dat is een beetje grof.” Een boze Philippe De Coene begreep het niet meer. “Het punt kwam al voor op de OCMW-raad. Tot tweemaal toe zelfs: eenmaal in 2014 en een keer in 2017. Telkens hebben uw CD&V-collega’s dit mee goedgekeurd! Die camera’s hangen bovendien buiten het gezichtsveld. Ze vallen niet eens op. Tot slot: van schending van de privacy is geen sprake: de camera’s zijn niet gericht op de huizen.”

Raadslid De Clerck vroeg tot slot om het punt naar een volgende gemeenteraad te verdagen, maar die vraag werd weggestemd. De camerabeelden zullen op een server worden opgeslagen en kunnen indien nodig geconsulteerd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier