Beernemse politie-inspecteur Chris Remacle ontvangt diploma Carnegie Hero Fund

Burgemeester Johan De Rycke was trots het diploma aan Chris Remacle te kunnen overhandigen. © RBRB
Redactie KW

Juist voor de gemeenteraad van donderdag 21 september hield burgemeester Johan De Rycke zich eraan, een diploma voor een daad van moed en heldhaftigheid te overhandigen aan politie-inspecteur Chris Remacle, die een vrouw van de verdrinkingsdood redde.

“Het Carnegie Hero Fund werd in België opgericht in 1911, nadat de Amerikaanse filantroop van Schotse afkomst, Andrew Carnegie dat jaar een aanzienlijk kapitaal aan de Belgische regering had geschonken, waarvan de rente zou dienen om steun te verlenen aan vreedzame helden en aan de gezinnen van hen die hun leven verloren als slachtoffer van hun dienstvaardigheid”, legt burgemeester Johan De Rycke uit.

De reden van uitreiking van deze diploma gaat terug naar een bijzondere interventie op 6 januari 2016. “Chris Remacle, politie-inspecteur van de zone Het Houtsche, heeft toen door zijn koelbloedig optreden hetleven gered van een drenkelinge uit het kanaal. De feiten deden zich voor op het grondgebied van Beernem, meer bepaald ter hoogte van de Vaart-Noord”, legt de burgemeester uit.

“Ik reed in mijn vrije tijd zo rond 13u20 langs de Vaart-Noord in de richting van het centrum van Beernem”, vertelt Chris Remacle. “Ter hoogte van het kruispunt met de Citroenstraat zag ik een wagen geparkeerd staan op de rijbaan naast het kanaal. Om 13u40 keerde ik terug en zag hetzelfde voertuig nog steeds op dezelfde plaats staan. Dat vond ik verdacht en ging een kijkje nemen. Ik trof een vrouw aan in het water, enkel met haar hoofd en arm boven water. Ze hield een tak vast. Ik heb dan de vrouw op het droge geholpen met hulp van de intussen toegekomen collega’s van de zone. De vrouw was nog bij bewustzijn en werd door de dienst 100 meegenomen naar het ziekenhuis”, aldus het relaas van politie-inspecteur Chris Remacle.

(RBRB/foto RBRB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier