Beernem: “OCMW-raadslid én Krak. Ik word een BB”

Yvette Roose en Kurt Vanneste (Foto Regi)
Redactie KW

Kurt Vanneste is verkozen tot de nieuwe KRAK van Groot-Beernem. Hij moest het opnemen tegen Luc Bultinck, Gaby Coucke, Annie Dhoore en Etienne Van Wonterghem, stuk voor stuk sterke kandidaten. De goedlachse Kurt Vanneste haalde het en mag een jaar lang de titel voeren van Krak van de gemeente.

“Ik ben nu verkozen tot Krak en een week geleden legde ik de eed af als raadslid bij het OCMW. Vorig jaar werd ik voorzitter van de lokale UNIZO. Dit heeft tot gevolg dat ik een BB aan het worden ben. Een Bekende Beernemnaar”, buldert Kurt Vanneste van het lachen. “Eerlijk gezegd is deze verkiezing een hele belevenis. Er werd enorm veel over gepraat. Niet alleen in mijn kapsalon, maar ook op straat. Overal waar ik mijn hoofd liet zien, had men het daarover. Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Ik geloofde dat mijn oud-leraar Gaby Coucke met de vingers in de neus het zou halen. Blijkbaar is hij iets uit het gemeentebeeld verdwenen. Iedereen weet dat ik een CD&V’er ben, maar ook van de andere partijen kreeg ik goed menende reacties. Over alle politieke grenzen heen werd hier over gepraat. Wat ik ervoor deed? Wel ik heb het via Facebook laten weten, vertelde het in mijn salon en zoon Goran, die ook al eens deelnam, maar met minder succes, verspreidde het onder zijn vrienden. Ik ben dan ook een figuur die opvalt vooral in Oedelem. Ik ben een beest van het verenigingsleven. Mijn sociaal leven speelt zich grotendeels in Oedelem af. Ook in Beernem voel ik me goed in mijn vel. Het werd voor mezelf een echte belevenis. Onbewust ben je er ook mee bezig. Als we even teruggaan in de tijd merk ik dat er toch bijzondere personen tot Krak zijn verkozen”, aldus Kurt Vanneste.

Overal waar ik mijn hoofd liet zien, had men het over de krakverkiezing

“Gisteren was er de nieuwjaarsreceptie van de CD&V en daar werd ik speciaal naar voor geroepen met de melding dat er een Krak in de zaal aanwezig was. Ik kreeg een fles champagne. Zoiets doorbreekt een beetje de dagelijkse sleur. Naar de toekomst toe stel ik me opnieuw kandidaat voor de lijst van CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen. Immers het OCMW valt weg en dus kan ik mijn gram halen bij een eventuele zetel in de gemeenteraad. Vorig keer was ik ook kandidaat, behaalde 540 stemmen, maar had er een veertigtal te weinig om te zetelen in de gemeenteraad. We zullen zien wat het deze keer oplevert. Bij een volle CD&V-meerderheid was ik zeker verkozen, maar nu wordt het beleid gedeeld onder twee partijen. Dat behoort tot mijn politieke ambities. Op zo’n manier zal ik proberen via de gemeenteraad te bekijken wat er zo allemaal leeft in onze gemeente. Elke maand zit ik op de eerste rij tussen het publiek en volg het allemaal van heel dichtbij. Bij UNIZO was ik eert van plan een sabbatjaar te nemen. Eerst eens alles overschouwen, bekijken, nadenken en dan met concrete voorstellen komen en in actie schieten, maar blijkbaar zal dat niet echt mogelijk worden. Ik moet nu direct aan de bak”, vertelt Kurt Vanneste.

(RB)

Vragenrondje

Heb je naast al die bezigheden nog hobby’s

“Eigenlijk niet echt. Ik ben gebeiteld in het verenigingsleven en veel tijd rest er niet voor andere zaken. Wat men me niet mag noch kan afnemen is dat ik elke zondagmorgen om 9 uur te vinden ben in café De Stop om een tweetal uurtjes een kaartje te leggen.”

Wat zijn je voornemens voor 2017?

“Ik denk dat ik gewoon verder wil doen met wat ik nu al bezig ben. Naast mijn politieke ambitie, wil ik mensen, die het moeilijk hebben, helpen. Ik hoop in het OCMW op deze manier iets te kunnen bijdragen voor mensen, die geconfronteerd worden met armoede en met andere moeilijkheden. Gezond blijven is uiteraard een voorwaarde om goed te kunnen functioneren.”

Wat houd je vooral nog bezig?

“Vooreerst voel ik me goed in het dorp waarin ik leef. Oedelem promoot ik via Facebook, waar ik oude foto’s deel, die anderen op het net gooien. Het dorpsleven boeit me enorm. Door mijn salon ben ik hier feitelijk beland. In Beernem waren er drie kappers, in Oedelem slechts één. Ik ben beginnen houden van dit dorp en zou er niet meer weg willen.”

Zijn er nog plannen die bij je smeulen of die je direct wil uitvoeren?

“Wat ik vooral nog zou willen is een soort communiebeurs houden in het voorjaar. Ook zijn we bezig met het organiseren van een dia-avond met als thema ‘Oud-winkeliers’. In ons bestuur zetelt ook fotograaf Rogiers, die een enorm archief bezit van zijn vader en groot-vader.”

Bio

Privé

Kurt Vanneste is geboren in Beernem op 26 maart 1964. Gehuwd met Yvette Roose. Samen hebben ze een zoon, Goran. Ze wonen in de Knesselarestraat 11 in Oedelem

Loopbaan

Kurt Vanneste is al 32 jaar kapper. Daarnaast is hij politiek actief als ondervoorzitter bij de CD&V. Hij zetelt in de Milieuraad en Raad voor Locale Economie. Sinds vorige week is hij raadslid bij het OCMW.

Vrije Tijd

Ook zijn vrije tijd gaat naar de gemeenschap. Hij is voorzitter van UNIZO en maakt ook deel uit van het feestcomité in de Knesselarestraat.