Bedenker van stadsbier Straffe Hendrik is overleden

Redactie KW

Henri Maes, de zogenaamde vierde generatie van de alombekende Brugse bierfamilie, is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden. Brugge en brouwerij De Halve Maan verliest de uitvinder van het stadsbier Straffe Hendrik.

Henri Maes werd geboren op 7 november 1925 op het Walplein in Brugge. Op dezelfde plaats, in de schaduw van de familiebrouwerij, overleed hij op dinsdag 27 januari. “Mijn grootvader heeft een bijzonder belangrijke rol in de geschiedenis van de brouwerij gespeeld”, vertelt Xavier Vanneste, huidig zaakvoerder van brouwerij De Halve Maan. “Hij behoorde tot de zogenaamde vierde generatie van de brouwersfamilie Henri Maes. Het was de traditie dat elke jongste zoon de naam Henri kreeg, zodat een generatiewissel in het bedrijf vlot kon verlopen.”

In de jaren 70 ontwikkelde hij een zwaarder speciaalbier, dat hij vernoemde naar hem en zijn voorgangers: Straffe Hendrik.

De plechtige uitvaartliturgie heeft plaats op maandag 2 februari om 11 uur in de Begijnhofkerk in Brugge. Na de crematie zal de urne in familiekring worden bijgezet op de centrale begraafplaats van Brugge.

(ON)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Brugsch Handelsblad