Basketbaltornooi ter ere van Olivia Lannoo groot succes

Emma Meessemen in het gezelschap van Olivia's mama Katelijn Bohez en haar papa Filip Lannoo. © JVGK
Axel Vandenheede

Zaterdag vond het basketbaltornooi Balr Powr for NMO plaats in Mimosa. Het werd een mix van spanning, spektakel en emotie.

Het tornooi werd georganiseerd ter nagedachtenis aan Olivia Lannoo, die in mei dit jaar de strijd verloor tegen de auto-immuunziekte NMO. Een maand daarvoor was ze samen met vriendinnen Froni Vanoverbeke, Jolien Verkruysse en Nele Vervenne nog plannen aan het smeden om een basketbaltornooi 3×3 te organiseren met als afsluiter een match met een pak vriendinnen. Zo zou ze nog eens op het veld kunnen staan.

Het Balr Powr tornooi was een succes.
Het Balr Powr tornooi was een succes.© JVGK

Voor haar familie, vriend en vele kameraden was haar dood een enorme klap. “Ze is op een vrijdag gestorven, de dag erna zijn we samengekomen”, zei Nele een tijdje geleden in een interview met Kortrijks Handelsblad. “Niet langer met vier dus, maar met drie. We hebben toen overlegd wat we zouden doen. Maar niemand van ons heeft er ook een moment aan getwijfeld om het idee van Olivia in de prullenbak te gooien. Neen, dat tornooi moest en zou plaatsvinden.”

Zaterdag was het zover. Op het tornooi 3×3 gaven meer dan 200 spelers, coaches en scheidsrechters het beste van zichzelf. Nadien werd een galamatch gespeeld. Daarvoor naam Olivia’s mama even het woord: “Olivia is hier nu niet, maar ik ben er zeker van dat ze toch bij ons is en heel trots is op haar vriendinnen.”

Emma Meesseman met het gehandtekende shirt.
Emma Meesseman met het gehandtekende shirt.© JVGK

Niemand speelde met het nummer 11, waarmee Olivia altijd speelde. Wel werd een truitje met nummer 11 geveild: dat van niemand minder dan Emma Meesseman, die zelf ook present tekende. “Met dit shirt heb ik gespeeld op het EK, waarop we met België brons wonnen”, vertelt Emma. “Het is gehandtekend door de spelers en coaches die op het EK aanwezig waren.

“Olivia heb ik zelf niet persoonlijk gekend, maar ik volgde haar verhaal wel via sociale media. Toen ze overleed, kreeg ik een berichtje van haar mama dat Olivia overleden was en dat ze heel trots zou zijn geweest op de nationale ploeg. Toen heb ik, zonder dat haar mama het wist, dat shirt laten tekenen.

Franky Maesen bood uiteindelijk 1.000 euro op het unieke shirt.
Franky Maesen bood uiteindelijk 1.000 euro op het unieke shirt.© JVGK

Voor de galamatch werd het shirt geveild. Op e-bay was 132 geboden, maar burgemeester Vincent Van Quickenborne vond dat het beter kon en hield in Mimosa nog een tweede veiling. Hij toonde zich een excellente veilingmeester die uiteindelijk op 1.000 euro aftikte. De gelukkige is Franky Maesen. “Ik ben blij met dit unieke truitje”, stelde hij. “Bovendien steun ik een heel mooi goed doel.”

De opbrengst van het tornooi gaat integraal naar de Guthy Jackson Foundation, die onderzoek doet naar de ziekte NMO.

Het zwarte team met onder meer Jolien Verkruysse, Nele Vervenne en Froni Vanoverbeke.
Het zwarte team met onder meer Jolien Verkruysse, Nele Vervenne en Froni Vanoverbeke.© JVGK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier